Citrusový koláč s mandlemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Citrusový koláč s mandlemi  Foto:
Citrusový koláč s mandlemi
Foto: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka

Krásný, voňavý, lehký a snadný – tuhle dobrotu si budete péct často. Vždyť je tak efektní!

Suroviny
hotové listové těsto 2 pláty
rozpuštěná čokoláda 115 g (1/2 hrnku)
lehce ušlehaný žloutek 1 ks
mascarpone pokojové teploty 340 g (1 a 1/2 hrnku)
krémový sýr 110 g (1/2 hrnku)
přírodní krupicový cukr 4 lžíce
nastrouhaná pomerančová kůra 2 lžičky
mořská sůl 1/4 lžičky
pomeranče a/nebo grepy různých barev, oloupané, nakrájené na tenké plátky a zbavené peciček 3 ks
opražené mandlové lupínky 50 g (1/2 hrnku)
javorový sirup 225 g (1/3 hrnku)
Postup
1

Jeden plát těsta zarovnejte na obdélník, druhý vykrojte do úhledného kola. Ten položte na plech vyložený pečicím papírem a celý propíchejte vidličkou.

2

Pracovní plochu lehce poprašte moukou a obdélníkový plát těsta po délce rozkrojte na tři pruhy. Dva z nich potřete rozpuštěnou čokoládou. Položte je na sebe, navrch přijde nepotřený pruh. Po délce je rozkrojte na 6 proužků a opatrně je stočte do spirály. Vzniklý okraj těsta přilepte k placce pomocí rozšlehaného žloutku. Na plechu dejte na 15 minut do ledničky.

3

V misce promíchejte mascarpone, krémový sýr, pomerančovou kůru a sůl. Směsí potřete těsto, navrch rozložte plátky citrusů a stočené okraje potřete vajíčkem. Troubu předehřejte na 190 °C.

4

Koláč pečte 30 až 40 minut, až budou jeho okraje zlatohnědé. Posypte ho mandlovými lupínky, zakapejte javorovým sirupem a podávejte teplý.

Citrusový koláč s mandlemi  Foto:

Citrusový koláč s mandlemi, foto: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka

Moje sladká kuchařka

76 originálních receptů pro radost z pečení

Moje sladká kuchařka Foto:

Sedmdesát šest receptů, sedmdesát šest originálů. V této knize, první z edice Prima Fresh, najdete také předpisy na klasické cukroví, dorty, koláče či nepečené dezerty, ale každý z nich má něco navíc. Malý detail v postupu, vtipné zdobení, použití méně obvyklé suroviny. Maličkosti, ale pro výsledek mohou znamenat velký rozdíl (to je ostatně i krédo Prima Fresh).

Knížka, která je rozdělena do šesti kapitol, vám ale přináší i celou řadu úplně nových a často velmi neobvyklých receptů. Tato knížka je však zároveň pojata jako praktický manuál, ve kterém nechybí ani recepty na základní těsta, krémy a polevy. Navíc je zde prostor i pro vaše vlastní recepty, varianty a nápady.

Abychom vám pečení co nejvíc usnadnili, uvádíme recepty v klasických mírách a vahách a zároveň ve stále oblíbenějším „hrníčkovém“ modu.

Udělejte si radost, překvapte sebe i své blízké a přátele něčím neotřelým.

Vždyť život má být sladký!

Videa

reklama

reklama