Citronový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 6-8
Citronový koláč Foto:
Citronový koláč
Foto: Hermína / Prima

Sledujte novou kulinární show Teď vaří šéf! se Zdeňkem Pohlreichem každou neděli od 18.00 na Primě!

Všechny recepty z 4. dílu s tématem VEJCE najdete v novém speciálu, kde nechybějí ani další informace z natáčení, bonusová videa a další "laskominy".

Suroviny
Na těsto:
sůl 1 špetka
vejce 2 ks
máslo 250 g
vanilková zrnka z 1 lusku
Na náplň:
citron 5 ks
smetana 300 ml
cukr 390 g
vejce 9 ks
Postup
1

Suroviny na těsto smíchejte dohromady a na pomoučněném vále vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na hodinu do lednice.

2

Odpočinuté těsto vyválejte do tenka a přendejte do dortové formy, vymačkejte do stran, aby bylo těsto po celé formě. Na těsto položte pečicí papír a vysypte fazolemi, rýží nebo čočkou. Těsto díky tomu zůstane ve tvaru formy. Pečte při 180 °C asi 20 minut. Poté z těsta odstraňte pečicí papír s fazolemi a dejte ho dopéct ještě na 10 minut.

3

Mezitím připravte náplň. Do mísy vyklepněte 9 vajec a rozmíchejte. Přidejte citronovou kůru a šťávu z 5 citronů, cukr a smetanu. Směs přendejte do vodní lázně a pomalu zahřívejte, čímž náplň mírně zhoustne.

4

Poté ji nalijte do upečené formy a v troubě zapékejte asi hodinku při 120 °C.

5

Vychladlý koláč posypte moučkovým cukrem a ten opalte pistolí, až zkaramelizuje a získá zlatavou barvu.

Citronový koláč Foto:

Citronový koláč                                                                                                 Foto: Hermína / prima

Videa

reklama

reklama