Citronový chléb

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 bochník
Citronový chléb Foto:
Citronový chléb
Foto: kuchařka Chléb

Na tomto ovocném chlebu si skvěle pochutnáte s tvarohem a čerstvým ovocem. Je ideální i jako dárek, když jdete na návštěvu k přátelům – určitě přijde vhod!

Suroviny
biocitron 2 ks
mléko 200 ml
pšeničná polohrubá mouka 400 g
droždí 30 g
cukr 120 g
vejce, velikost L 2 ks
změklé máslo 110 g
sůl 2 lžičky
rozinky 150 g
Navíc:
chlebová nebo obdélníková forma
mouka na práci
tuk do formy
Postup
1

Citrony omyjte horkou vodou a osušte. Nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu z 1 citronu. Počkejte, než mléko získá pokojovou teplotu.

2

Mouku nasypte do mísy a uprostřed udělejte důlek. Do něj nadrobte droždí a smíchejte je s mlékem, špetkou cukru a trochou mouky z okraje důlku. Kvásek přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout asi 20 minut.

3

Pak přidejte zbylý cukr, vejce, máslo, sůl, citronovou šťávu a kůru a vše propracujte. Těsto hněťte 7 minut v robotu (3 minuty na pomalý, 4 minuty na rychlý stupeň) nebo ručně. V poslední minutě opatrně zapracujte rozinky.

4

Hotové těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout 20 minut. Mezitím je dvakrát až třikrát stáčejte.

5

Vymastěte formu, vložte do ní těsto a nechte ho přikryté 30 minut kynout.

6

Mezitím rozehřejte troubu s plechem pokropeným vodou na 200 °C (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Po dosažení potřebné teploty plech vyjměte, do horké trouby (doprostřed) vložte chléb a teplotu snižte na 180 °C. Chléb pečte asi 45 minut.

7

Varianta: Zvlášť jemný a s ovocnou příchutí chléb bude, když jej naleštíme pomerančovou nebo citronovou marmeládou. Stačí v malém hrnci smíchat 100 g marmelády se 100 ml vody a přivést k varu. Mašlovačkou glazuru naneseme na ještě horký chléb a podle chuti jej ozdobíme tenounkými plátky citronu nebo bobulemi červeného rybízu.

Citronový chléb Foto: kuchařka Chléb

Citronový chléb. Foto: kuchařka Chléb

 

 
 
Chléb - kuchařkaChléb v hlavní roli

Bernd Armbrust

Pusťte se do pečení! V nové kuchařce Chléb najdete 70 receptů od mistra pekaře, jež potěší tělo i duši každého, kdo miluje čerstvý křupavý chléb.

Můžete si připravit klasické bochníky z různých koutů světa, sladké snídaňové chleby a rafinovaně plněné speciality. Mistr nabízí základní recepty na hranatý bílý chléb, rychlý žitný chléb a na přípravu vlastního kvásku, spoustu vědomostí a informací souvisejících s pečením chleba a podrobná vyobrazení postupů krok za krokem.

Vydalo nakladatelství IKAR, 2014

Videa

reklama

reklama