Citronovo-borůvkový koláč s borůvkovou drobenkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Citronovo-borůvkový koláč s borůvkovou drobenkou Foto:
Citronovo-borůvkový koláč s borůvkovou drobenkou
Foto: isifa.com

Trošku náročnější koláč na přípravu, ale ten výsledek rozhodně stojí za to. Je plný ovoce a lahodného krému a určitě se po něm jen zapráší.

Suroviny
velké vejce 3 ks
šťáva a kůra z 1 citronu
vanilková esence 1 lžička
mouka s kypřicím práškem 280 g
mléko 1/2 hrnku
čerstvé nebo rozmražené borůvky 150 g
borůvky a práškový cukr na ozdobení
med na pokapání
Na borůvkovou drobenku:
máslo 60 g
mouka 40 g
skořice 1 lžička
cukr 50 g
borůvky 50 g
Na náplň:
práškový cukr 100 g
šťáva a naškrábaná kůra z jednoho citronu
Postup
1

Předehřejte troubu na 160 °C. Vymazejte koláčovou formu a vyložte ji hliníkovou fólií. Olej a vejce dejte do větší mísy a asi 4 minuty šlehejte. Potom přidejte cukr, citronovou šťávu a kůru, vanilku a šlehejte další minutu.

2

Přes síto nasypte polovinu mouky, přilijte polovinu mléka a promíchejte, aby se vše dobře spojilo. Vše zopakujte se zbývajícími ingrediencemi.

3

Polovinu těsta naneste lžící do formy, posypte borůvkami a nalijte na ně zbývající těsto. Uhlaďte povrch a nasypte na něj drobenku.

4

Drobenka: máslo, mouku, skořici a cukr dejte do mísy a hněťte, dokud se směs nebude podobat strouhance a pak vmíchejte borůvky.

5

Pečte asi 50 minut, potom vyndejte z trouby, nechte zchladit ve formě, pak koláč vyndejte z formy a nechte jej úplně vychladnout.

6

Náplň: smíchejte dohromady všechny ingredience, potom podélně přeřízněte koláč, naplňte směsí a přiklopte zpět horní polovinu. Posypte borůvkami, poprašte cukrem a pokapejte medem.

Citronovo-borůvkový koláč s borůvkovou drobenkou Foto: isifa.com

Citronovo-borůvkový koláč s borůvkovou drobenkou, Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama