Citronové rizoto s mušlemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Citronové rizoto s mušlemi Foto:
Citronové rizoto s mušlemi
Foto: isifa.com

Italské rizoto se připravuje trochu jinak, než jak jsme zvyklí ho vařit v Česku. Doplňte ho o slávky a máte úžasnou středomořskou večeři.

Suroviny
Na rizoto:
olivový olej 3 lžíce
česnek, nasekaný 2 stroužky
pórek 2 ks
rýže Arborio 2 hrnky
teplý rybí vývar 4–5 hrnků
máslo 2 lžíce
mascarpone 1/4 hrnku
šťáva a kůra z 1 citronu
Na mušle:
máslo 2 lžíce
jarní cibulka, nasekaná 2 ks
bílé víno 1 hrnek
očištěné slávky 1 kg
mořská sůl a černý pepř
Postup
1

Ve velké pánvi rozehřejte olej, přidejte česnek a nakrájený pórek a na mírném ohni je duste, až změknou. Potom přidejte rýži a restujte asi 2 minuty. Postupně přidávejte vývar tak, aby před dolitím byla předchozí dávka zcela absorbována do rýže. Tak postupujte, dokud nebude rýže asi po 20 minutách zcela uvařená. Potom sundejte z plotny a vmíchejte máslo, parmezán, citronovou šťávu a kůru. Dochuťte solí a pepřem, přiklopte a nechte 5 minut odpočívat.

2

Mušle: Rozehřejte velkou pánev na střední teplotu, přidejte máslo a asi 2 minuty na něm poduste jarní cibulku. Přidejte víno, mušle a tymián a přiklopené vařte asi 5 minut. Mušle, které se po této době neotevřou, vyhoďte.

3

Podávání: Rozdělte rizoto do servírovacích misek, navrch rozdělte mušle, přelijte šťávou z pánve, ozdobte snítkami čerstvého tymiánu a podávejte.

Citronové rizoto s mušlemi Foto: isifa.com

Citronové rizoto s mušlemi. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama