Citronové řezy s polevou

Doba přípravy:
Počet porcí: 16 ks
Citronové řezy s polevou  Foto:
Citronové řezy s polevou
Foto: profimedia.cz

Kyselá chuť citronu dodá tomuto koláči opravdu svěží příchuť a díky sirupu bude těsto mimořádně vláčné.

Suroviny
Těsto:
prosátá hladká mouka 1,5 hrnku
soda na pečení 3/4 lžičky
sůl 1/2 lžičky
vejce (oddělené žloutky a bílky) 2 ks
změklé máslo 1/2 hrnku
cukr krupice 1/2 hrnku
jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
podmáslí 3/4 hrnku
Citronový sirup:
cukr krupice 1/3 hrnku
horká voda 2 lžíce
Poleva:
cukr moučka 2,5 hrnku
změklé máslo 2 lžíce
špetka soli
mléko – pro ředění na požadovanou hustotu
Postup
1

Koláč: Vymastěte formu 20 x 20 cm a dejte stranou. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Smíchejte mouku, sodu na pečení, kypřicí prášek a sůl v míse a dejte stranou. Vyšlehejte vaječné bílky, až budou mít měkké hroty. Dejte stranou.

3

Ve velké míse utřete máslo a cukr, až bude směs mít krémovou konsistenci, bude lehká a nadýchaná. Do máslové směsi postupně přidejte žloutky a důkladně prošlehejte. Přidejte citronovou kůru a šťávu a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Do moučné směsi přidávejte postupně máselnou a na střídačku s podmáslím.

4

Postupně opatrně vmíchejte ušlehané bílky. Těsto rozprostřete do vymazané formy. Pečte v předehřáté troubě asi 25–30 minut, až bude vršek zlatavý a těsto uprostřed pružné, když ho zmáčknete. Vyndejte formu z trouby a nožem objeďte kolem jejích svislých stěn. Vidličkou nebo špejlí udělejte do koláče dírky, abyste se ujistili, že neprojedou celým těstem.

5

Sirup: Smíchejte všechny ingredience, a když se cukr rozpustí, lžící ho přelijte přes koláč, dokud je ještě teplý. Nechte vychladnout a vyndejte z formy.

6

Poleva: V míse smíchejte všechny ingredience, až vznikne hladká směs. Až bude koláč úplně studený, celý ho pokryjte polevou.

Citronové řezy s polevou  Foto: Citronové řezy s polevou; foto: profimedia.cz

Další tipy na svěží citrusové dezerty najdete zde:

Článek

Svěží citronový dort  Foto:

22 osvěžujících dezertů s citronem

Milovníci sladkého jistě vědí, že dezertům a moučníkům sluší kvůli vyvážení chutí svěží akcent, kterou obstará kyselý citron.
Videa

reklama

reklama