Citronové kuře na řecký způsob

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Citrónové kuře na řecký způsob Foto:
Citrónové kuře na řecký způsob
Foto: All

Víte, co je na tomto receptu nejlepší? Když vaříte rýži společně s kuřetem v jedné pánvi, dostane díky tomu další skvělou chuť. Vstřebá jeho šťávu, což vám usnadní případné dochucování!

Suroviny
Kuře a marináda:
horní kuřecí stehna s kůží 5 ks
citronová šťáva 4 lžíce
sušené oregano 1 lžíce
česnek, prolisovaný 4 stroužky
sůl 1 lžička
Rýže:
olivový olej 1 a 1/2 lžíce
malá cibule nakrájená najemno 1 ks
dlouhozrnná rýže 1 hrnek
kuřecí vývar 1 a 1/2 hrnku
voda 3/4 hrnku
sušené oregano 1 lžíce
sůl 1 lžička
černý pepř
nakrájená petrželka na ozdobu
Postup
1

V míse smíchejte ingredience na kuře a marinádu. Nechejte minimálně 20 minut marinovat, ale nejlépe přes noc v lednici.

2

Předehřejte troubu na 180 °C. Kuře vyndejte z marinády, tu si ale uschovejte (bude se hodit do rýže).

3

Na hlubší pánvi* rozehřejte 1/2 lžíce olivového oleje, na středně vysokém plameni. Vložte do ní kuře (kůží dolů) a pečte dozlatova. Následně otočte a stejným způsobem opečte i z druhé strany. Kuře vyndejte z pánve a dejte stranou.

4

Slijte výpek, vytřete pánev papírovou utěrkou a vraťte na sporák. Rozehřejte na pánvi 1 lžíci olivového oleje, opět na středně vysokém plameni.

5

Přidejte cibuli a nechejte ji zesklovatět. Poté přidejte všechny zbylé ingredience a schovanou marinádu.

6

Nechte tekutinu přijít k varu a následně vařte asi 30 vteřin. Navrch dejte kuře, pánev zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do trouby. Pečte asi 35 minut.

7

Potom maso odkryjte a pečte dalších 10 minut (tekutina by se měla kompletně vstřebat a rýže být měkká).

8

Vyndejte z trouby a nechte 5 až 10 minut odpočinout. Před podáváním vše ozdobte petrželkou.

* Pozor na rukojeť! Musíte vybrat pánev, která se smí dávat do trouby.

Citrónové kuře na řecký způsob 2 Foto:

Citronové kuře na řecký způsob; foto: recipetineats.com

Videa

reklama

reklama