Citronové kuře

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Citronové kuře  Foto:
Citronové kuře
Foto: Gurmet

Jako kdyby to u vás uprostřed zimy zavonělo dovolenou v Řecku či v Itálii... Vyzkoušejte nedělní klasiku s „parfémem“ Středomoří, který rozzáří i studený leden.

Suroviny
menší kuře bez drobů 1 ks
citron 4 ks
česnek 1 palice
čerstvé oregano 1 snítka
bílé víno 100 ml
máslo 100 g
kuřecí vývar 100 ml
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Kuře očistěte, důkladně ho vně i uvnitř osolte a opepřete. Svažte mu nožky a poklaďte ho tenkými plátky citronu. Celé pak pečlivě několikrát obtočte provázkem, aby plátky citronu během pečení neopadaly.

2

Dno pekáče také poklaďte plátky citronu a na ně položte kuře.

3

Přidejte celé oloupané stroužky česneku a oregano. Zalijte vínem a vývarem a kuře poklaďte plátky másla. Troubu předehřejte na 180 °C. Pečte asi 60 až 80 minut, až se většina šťávy vypeče a kuře bude mít krásně zlatou barvu.

Citronové kuře  Foto: Gurmet

Citronové kuře. Foto: Gurmet

Gurmet - únor 2014Gurmet - Vaše škola vaření

Únor je měsíc masopustu a svátku svatého Valentýna. Obě tato témata najdete samozřejmě také v únorovém Gurmetu. Hledejte tu inspiraci na lákavé a syté masopustní pochoutky – od zabijačkového guláše až po slaďoučké koblihy i zamilované valentýnské menu pro dva! Kromě toho v tomto čísle startuje letošní projekt nazvaný „Gurmet kolem světa“. První zemí, jejíž gastronomie se jako červená nit prolíná celým časopisem, je exotické Japonsko.

Kromě toho se můžete těšit také na lákavé recepty z čokolády, domácí pečivo včetně chleba i na pochutiny, ve kterých hrají klíčovou roli citrony, které jsou nyní ve vrcholové kondici. Přesvědčíte se, že kapusta nejen krásně vypadá, ale ještě lépe chutná. a že řízek není jen českou specialitou. Zjistíte, co to je tzv. synergický efekt některých surovin a jak se jeho blahodárné účinky mohou projevit na vaší kondici. Dobrou chuť!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama