Citronové brambory hasselback

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Citronové brambory hasselback Foto:
Citronové brambory hasselback
Foto: Lahodně s Ellou a přáteli

Jedná se o skvělý recept hned ze dvou důvodů: za prvé – skvěle chutnají, protože brambory do sebe nasáknou chuť a vůni česneku, citronu a tymiánu; za druhé – vypadají naprosto fantasticky díky pravidelným zářezům a křupavé kůrce, takže jimi hosty okamžitě ohromíte.

Není problém zdvoj- nebo ztrojnásobit jejich množství, jako jsme to udělali my pro tuto fotografii. Další skvělá zpráva je, že jsou nesmírně snadné na přípravu, potřebujete jen ostrý nožík a jistou ruku!

Článek

Hasselback brambory s konfitovaným česnekem Foto:

22 super receptů na oblíbené pečené brambory

Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně, a proto se není co divit, že je máme tak rádi ve všech podobách. Pomiňme protentokrát bramboráky, bramborové...
Suroviny
středně velké brambory (varný typ B) 8 ks
chemicky neošetřený citron 1 ks
neloupané stroužky česneku 8 ks
čerstvý tymián 4 snítky + pár lístků navíc
vločková mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Brambory dobře očistěte kartáčkem, omyjte je a osušte. Do každé udělejte ostrým nožíkem do dvou třetin zářezy asi 1–2 mm od sebe, záleží jen na vaší trpělivosti. Soustřeďte se, ať bramboru neprokrojíte až do konce, nedržela by pohromadě. Rozložte brambory řeznou stranou navrch na připravený plech.

2

Citron rozkrojte na polovinu a vymačkejte ho zlehka na brambory. Potom ho srovnejte do původního tvaru, nakrájejte na plátky a přidejte do plechu. Česnek rozmáčkněte pomocí válečku, tymián odrhněte a lístky s česnekem posypte brambory. Zakápněte je olejem tak, aby se dostal co nejvíc do zářezů. Osolte, opepřete a pečte 25 minut. Vyjměte česnek a citron, brambory přelijte tekutinou ze dna plechu a pečte ještě 1 hodinu doměkka a křupava.

3

Upečené brambory vyjměte, posypte pár lístky tymiánu, ozdobte plátky citronu a doplňte pečeným česnekem.

PRIMA TIP: Krájení brambor vám půjde mnohem lépe, pokud z každé strany bramboru obložíte jednou čínskou hůlkou, díky tomu bramboru určitě neprokrojíte až na prkénko.

Lahodně s Ellou a přáteli Foto:

LAHODNĚ S ELLOU A PŘÁTELI

Ella Woodward

Pokud máte Ellinu první kuchařku a vaříte podle ní, určitě pravidelně odpovídáte na dotazy, čím to, je že vypadáte tak báječně a mladě a možná po vás ostatní také chtějí recepty na ta dobrá jídla, co si nosíte do práce či do školy.

V nové knize se proto Ella zaměřila na občerstvení pro přátele a vymyslela spoustu zdravých a především výborných receptů pro nejrůznější příležitosti – od společné snídaně přes slavnostní oběd, přátelskou večeři či piknik. Ella umí fantasticky kombinovat chutě, vůně a textury potravin a zároveň dbá i na jejich výživovou hodnotu a vliv na zdraví. S Ellou se k němu projíte.

V nakladatelství Omega vyšlo v květnu a má 288 stran.

Videa

reklama

reklama