Citronová babeta

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Retro moučník: Citronová babeta Foto:
Retro moučník: Citronová babeta
Foto: Marek Kučera

Jednoduchý, ale nesmírně oblíbený piškotový moučník plný vůně a chuti citronů se prodával hotový v sámošce a byl balený v měkké hliníkové vaničce – vzpomínáte?

Ať už odpovíte kladně, či záporně, je to moučník snadný, lehký, voňavý. Kromě vzpomínek tedy poskytne i mnohá jiná potěšení a zvládne ho doslova každý.

Článek

Žloutkové věnečky Foto:

10 receptů na nejoblíbenější české retro moučníky a dezerty

I když jsme si v posledních letech oblíbili světové dezerty jako je třeba cheesecake, brownies nebo tiramisu, stále mají v našich srdcích své stálé místo oblíbené české...
Suroviny
vejce, žloutky a bílky oddělené 4 ks
jemný krupicový cukr 220 g
vanilkový cukr 1 sáček
voda 100 ml
rostlinný olej 100 ml
šťáva ze 2 citronů a nastrouhaná kůra z 1 citronu
tuk na vymazání a polohrubá nebo hrubá mouka na vysypání formy
Postup
1

Formu vymažte a vysypte moukou. Přebytek oklepejte. Žloutky ušlehejte s oběma cukry, až se cukr rozpustí.

2

Vsypte mouku s práškem do pečiva a přidejte ostatní suroviny kromě bílků. Ušlehejte do hladké hmoty.

3

Bílky vyšlehejte na sníh a opatrně ho zatřete do těsta. Troubu předehřejte na 170 °C.

4

Vlijte do připravené formy a pečte asi 45 minut.

PRIMA TIP: Babeta se dá péct v nejrůznějších formách, ale klasický tvar, podle něhož se vžilo i její jméno, je jednoduchý a hranatý, například z chlebíčkové formy. Po upečení ji můžete ještě ozdobit citronovou polevou. Ale hlavně: při dnešních možnostech můžete značně vylepšit její chuťový i kvalitativní potenciál použitím nějakého dobrého, zastudena lisovaného oleje a citronů v biokvalitě.

Článek

Svěží citronový dort  Foto:

22 osvěžujících dezertů s citronem

Milovníci sladkého jistě vědí, že dezertům a moučníkům sluší kvůli vyvážení chutí svěží akcent, kterou obstará kyselý citron.
Videa

reklama

reklama