Čínský lepkavý bůček

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Čínský lepkavý bůček Foto:
Čínský lepkavý bůček
Foto: All

Kdo má rád vypečený vepřový bůček, rozhodně by měl vyzkoušet tuto asijskou variantu. Marináda má díky hoisin omáčce specifickou chuť a v kombinaci s horkou miskou rýže je takto připravené maso neodolatelné!

Suroviny
vepřový bůček 800–900 g
jarní cibulka 1 ks
Marináda:
hoisin omáčka 1/3 hrnku
suché sherry nebo Shaoxing rýžové víno 2 lžíce
med 2 lžíce
hnědý cukr 2 lžíce
česnek, prolisovaný 1 lžíce
čínské koření pěti vůní (badyán, fenykl, skořice, hřebíček, pepř, ev. zázvor a kardamom) 1/2 lžičky
Omáčka navíc k podávání (volitelné):
hoisin omáčka 1/4 hrnku
suché sherry nebo Shaoxing rýžové víno 1 lžíce
med 1 lžíce
hnědý cukr 2 lžíce
česnek, prolisovaný 1 lžička
čínské koření pěti vůní 1/4 lžičky
Postup
1

Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na marinádu. Polovinu si schovejte na potírání při pečení a do zbylé poloviny v míse vložte bůček. Několikrát ho otočte, aby byla marináda ze všech stran. Nechejte marinovat v lednici 1–3 hodiny, pokud ale máte dostatek času, nechejte maso v lednici přes noc.

2

Předehřejte troubu na grilovací program na cca 175 °C. Vepřové vyndejte z marinády.

3

Pekáč vyložte alobalem a vložte do něj vepřové. Grilujte z jedné strany 30 minut, za tu dobu maso dvakrát až třikrát potřete marinádou, kterou jste si na začátku dali stranou.

4

Poté maso otočte a nechejte v troubě dalších minimálně 30 minut, opět potírejte marinádou. Jakmile je maso dostatečně vypečené, vyndejte z trouby a nechejte lehce zchladnout.

5

Omáčka k podávání: Pokud byste si chtěli připravit ještě zvlášť omáčku k podávání, připravte si stejné ingredience jako na marinádu. Tentokrát je ale tepelně upravte: v malém rendlíku smíchejte vše potřebné a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechejte probublávat asi 5–8 minut: omáčka by měla zhoustnout, ale pozor, velice snadno se může připálit. Sundejte z plotny a nechejte lehce zchladnout.

6

Hotový vepřový bůček nakrájejte na tlustší plátky a podávejte například s dušenou rýží nebo zeleninou. Vše zalijte připravenou omáčkou a posypejte nakrájenou jarní cibulkou.

Čínský lepkavý bůček 2 Foto: Čínský lepkavý bůček; foto: cafedelites.com

Videa

reklama

reklama