Cibulový cop s bílým vínem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2 copy (po 400 g)
Cibulový cop s bílým vínem  Foto:
Cibulový cop s bílým vínem
Foto: kuchařka Chléb

Pokud jste propadli kouzlu domácího chleba, máme pro vás recept na speciální chléb s cibulovou náplní s uzenou šunkou. Je tak vynikajicí, že si ho vychutnáte klidně i samotný.

Suroviny
Náplň:
cibule 250 g
uzená šunka 150 g
máslo 1 lžíce
bílé víno 200 ml
Těsto:
droždí 25 g (víc než 1/2 kostky)
voda 150 ml
tekutý přírodní kvásek 50 ml
bílé víno 150 ml
pšeničná polohrubá mouka světlá (typ 550) 400 g
chlebová žitná mouka (typ 1150) 100 g
sůl 10 g (asi 2 lžičky)
Navíc:
mouka na práci a na posypání
pečicí papír na plech
Postup
1

Den předem oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kroužky. Šunku nakrájejte na kostičky. Máslo rozpusťte na pánvi, přidejte cibuli a při středním žáru ji smažte dozlatova asi 8 minut. Přisypte šunku. Vše zalijte bílým vínem a při středním žáru duste, než se tekutina takřka odpaří. Poté směs nechte alespoň 8 hodin (nejlépe přes noc) uležet v chladničce.

2

Na těsto rozpusťte droždí ve vlažné vodě a smíchejte s kváskem a bílým vínem. Do mísy přidejte oba druhy mouky a na závěr sůl. Vše dobře promíchejte. Těsto hněťte v robotu 8–10 minut (4 minuty na pomalý, 4 minuty na rychlý stupeň) nebo ručně.

3

Hotové těsto vyjměte na pomoučenou pracovní plochu, naplňte a vytvarujte podle obrázků (viz níže). Cibulové copy rozložte na plech s pečicím papírem a nechte znovu kynout asi 30 minut.

4

Mezitím předehřejte troubu s plechem pokropeným vodou na 230 stupňů (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Po dosažení potřebné teploty plech vyndejte, copy vložte do horké trouby (doprostřed) a pečte dokřupava 35–40 minut.

Cibulový cop s bílým vínem  Foto: Těsto vytvarujte do válečku, přikryjte a nechte při pokojové teplotě kynout 20–30 minut. Vykynuté těsto rozválejte do obdélníku asi 50 x 35 cm. Cibulovou náplň rozetřete z delší strany na 2/3 těsta. Pokud je náplň příliš hustá, přidejte trochu bílého vína nebo smetany, aby se dala roztírat.Cibulový cop s bílým vínem  Foto: Neobloženou část těsta přeložte přes náplň a překryjte zbylou třetinou těsta tak, aby vznikl pás dlouhý asi 50 cm o třech vrstvách. Pás napříč rozpulte (2 ks po 25 cm) a každý kus rozpulte podélně. Vždy dva pruhy volně stáčejte přes sebe.

Chléb - kuchařka

Chléb v hlavní roli

Bernd Armbrust

Pusťte se do pečení! V nové kuchařce Chléb najdete 70 receptů od mistra pekaře, jež potěší tělo i duši každého, kdo miluje čerstvý křupavý chléb.

Můžete si připravit klasické bochníky z různých koutů světa, sladké snídaňové chleby a rafinovaně plněné speciality. Mistr nabízí základní recepty na hranatý bílý chléb, rychlý žitný chléb a na přípravu vlastního kvásku, spoustu vědomostí a informací souvisejících s pečením chleba a podrobná vyobrazení postupů krok za krokem.

Vydalo nakladatelství IKAR, 2014

Videa

reklama

reklama