Cibuláda z červené cibule

Doba přípravy:
Cibuláda z červené cibule  Foto:
Cibuláda z červené cibule
Foto: isifa.com

Koncentrovaný podzim ve skleničce. Marmeláda z cibule vás oslní sladko-kyselo-pikantní chutí a můžu zaručit, že se stane stálicí vaší kuchyně. Je to totiž nadpozemská dobrota.

Cibuládu dělám pořád dokola. Vždy když mi dojde, běžím pro další cibuli a dělám další várku. Takže z vlastní zkušenosti radím – množství v receptu se nelekejte. I když se zdá, že je toho hodně, za pár dnů vám bude připadat, že toho bylo málo :)

Tuhle dobrotu podávejte ke studenému masu nebo k sýrům. Já ji přidávám do zeleninových nebo luštěninových polévek, lžíce cibulády udělá dobře i vývarům. Hodí se pod pečené maso nebo do různých dušených směsí.

Ve sklenici v ledničce vydrží až tři měsíce. A vzhledem k tomu, že se pomalu blíží Vánoce, může z ní být, v hezké patentní sklenici, neodolatelný dárek…

Suroviny
červená cibule 3 kg
česnek 6 stroužků
máslo 150 g
mleté chilli 1/2 lžičky
červené víno 600 ml
červený vinný ocet 200 ml
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Ve velkém hrnci nechte rozehřát olej a máslo. Vsypte nasekaný česnek a na půlkolečka nakrájenou cibuli a důkladně promíchejte, aby se cibule obalila máslem a olejem. Zasypte cukrem, přidejte tymián, chilli, sůl a pepř. Zmírněte oheň na minimum a odkryté vařte za občasného promíchání 40–50 minut, až se odpaří šťáva a cibule s cukrem začne karamelizovat.

2

Přilijte víno, ocet a portské a vařte na prudším ohni za častého míchání dalších 40–60 minut, až se to velké množství tekutiny téměř odpaří. Kvůli této fázi potřebujete opravdu velký vysoký hrnec, při prudkém vaření cibuláda dost bublá, ale kvůli odpařování nepoužívejte poklici.

3

Ve finále by cibuláda měla mít téměř mahagonovou barvu. Směs nechte trochu vychladnout a plňte do sterilizovaných sklenic.

Cibuláda z červené cibule  Foto: isifa.com

Cibuláda z červené cibule. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama