Chřestový quiche s batáty

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Chřestový quiche s batáty  Foto:
Chřestový quiche s batáty
Foto: Janina Černá / Cukrfree

Rozvolněná varianta slavného slaného koláče vás přesvědčí, že hrátky s tradicí se v kuchyni rozhodně vyplatí.

Suroviny
větší batáta (sladká brambora) 1 ks
olivový olej ve spreji
chřest (zelený omytý nebo bílý oloupaný) 1 svazek (500 g)
ghí (přepuštěné máslo)
červená cibule 1/2 ks
vejce od šťastných slepiček 8 ks
smetana 1/2 hrnku
strouhaný tučný sýr (gouda, ementál...) 1/2 hrnku
kozí sýr 1/4 hrnku
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Batátu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, které vyskládejte na dno koláčové formy (nebo jiné nádoby na pečení) a posprejujte olivovým olejem. Formu s batáty vložte do trouby a pečte 15 až 20 minut.

2

Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Chřest očistěte, odkrojte dřevnaté konce a nakrájejte na 5 až 6 cm dlouhé kousky. V pánvi na rozehřátém ghí poté orestujte nakrájenou cibuli, přidejte chřest a další 3 minuty společně restujte.

3

Ve středně velké míse smíchejte vejce, nastrouhaný sýr, kousky kozího sýra, smetanu, sůl a pepř.

4

Směs vlijte do nádoby s upečenými batáty, na ni navrstvěte chřest s cibulkou, vložte do trouby a pečte při 180 °C, dokud povrch nezezlátne.

5

Hotový quiche nechte pár minut vychladnout a podávejte společně s listovým salátem.

Chřestový quiche s batáty  Foto: Chřestový quiche s batáty; foto: Janina Černá / Cukrfree

Cukrfree kuchařka

Cukrfree kuchařka Foto:

Účelem této kuchařky napsané známou blogerkou není jen inspirace novými a pro některé i netradičními recepty a ingrediencemi. Je to hlavně důkaz toho, že i život bez cukru může být dlouhodobě udržitelný, a to bez jakéhokoli omezování. Je to též důkaz toho, že i život bez cukru může být skutečně sladký. Není to dieta, je to životní styl. Recepty v této knize jsou nízkofruktózové, většina z nich je také nízkosacharidová s větším obsahem tuků a všechny jsou zároveň bezlepkové. Zahrnují kompletní menu – snídaně, snacky, hlavní jídla, přílohy, dezerty…

Autorka Janina Černá se v roce 2015 díky svému blogu Cukrfree.cz stala objevem českého blogerského světa, kdy během pouhých několika měsíců „nasbírala“ tisíce příznivců. I to svědčí o tom, že téma cukru v naší stravě již není lhostejné mnoha lidem.

Vydalo nakladatelství CPress.

Videa

reklama

reklama