Chřestový krém se špenátem a pistáciemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Chřestový krém se špenátem a pistáciemi  Foto:
Chřestový krém se špenátem a pistáciemi
Foto: Petr Klíma

Chřestová polévka je velice delikátní, ale může působit trochu mdle. Špenát a pražené solené pistácie ji obohatí nejen chuťově, ale i vizuálně.

Nové recepty z křehké jarní zeleniny z farmářského trhu najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Suroviny
bílý chřest 1 svazek (500 g)
cibule 1 ks
česnek 1 stroužek
olivový olej 4 lžíce
celozrnná mouka 2 lžíce
zeleninový vývar 1 litr
menší brambora 1 ks
mletý muškátový květ 1 špetka
loupané solené pistácie 1 hrst
baby špenát 2 hrsti
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Chřest oloupejte (stačí začít 2 cm od špiček), tvrdší konce odřízněte, zhruba 2 cm, špičky odkrojte a ponechte na ozdobu, zbylou část chřestu nasekejte nahrubo. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno, česnek na plátky.

2

V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním stupni ji restujte, až začne zlátnout. Zasypte moukou, promíchejte a jakmile mírně ztmavne, přidejte česnek a restujte zhruba 2 minuty. Přilijte vývar a vařte 10 minut.

3

Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. Vsypte ji do vývaru, přidejte chřest a muškátový květ, osolte, opepřete a vařte 10 minut doměkka.

4

Odstavte, rozmixujte a podle chuti propasírujte, chřest zanechává v polévce vlákna. V rendlíku povařte ve vroucí vodě 1 minutu odkrojené chřestové špičky, slijte je a přidejte do polévky.

5

Na pánvi opražte nasucho pistácie, po 1 minutě přidejte špenátové listy a restujte je, až zavadnou. Vsypte do polévky, část oříšků a špenátu můžete nechat na ozdobu.

PRIMA TIP: Polévku můžete zjemnit rostlinnou smetanou nebo základ cibule a česneku zastříknout 100 ml bílého vína a nechat ho vyvařit. Polévka získá lehce kyselý šmrnc.

Chřestový krém se špenátem a pistáciemi  Foto: Chřestový krém se špenátem a pistáciemi; foto: Petr Klíma

Zeleninová kuchařka Foto: Seznamte se: PETR KLÍMA

Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.

Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.

Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.


 

Videa

reklama

reklama