Chřestové aglio olio

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Chřestové aglio olio  Foto:
Chřestové aglio olio
Foto: V hlavní roli chřest

Užijte si chřestovou sezonu naplno a vyzkoušejte originální recept na aglio olio, v němž je místo těstovin použitý chřest připravený na dlouhé tenké nudličky. Je to vynikajicí lehké jídlo plné chuti, které ocení i ti, kteří se vyhýbají lepku.

Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :)

Suroviny
bílý chřest 900 g
šťáva a kůra z 1 citronu
česnek 2–3 stroužky
olivový olej 50–80 ml
sůl
hrst nasekané hladkolisté petržele
čerstvě nastrouhaný parmazán 30 g
Postup
1

Oloupaný chřest nakrájejte podélně na jemné špagety – je možné použít zeleninovou škrabku na julienne.

2

Chřestové špagetky oblanšírujte ve slané vodě s citronovou šťávou a kůrou. Zchlaďte v ledové vodě.

3

Na olivovém oleji orestujte najemno nakrájený česnek, nadrobno nakrájenou chilli papričku a přidejte chřestové špagetky. Lehce orestujte a dokořeňte. Na závěr přidejte nasekanou petržel.

4

Na talíř dejte porci špagetek a dozdobte nastrouhaným parmazánem.

Chřestové aglio olio  Foto: Chřestové aglio olio, foto: V hlavní roli chřest

V hlavní roli chřest

V hlavní roli chřest Foto:

50 úžasných receptů s královskou zeleninou

Pravé gurmánské jaro začíná s příchodem chřestové sezony. Čerstvé bílé nebo zelené výhonky v kuchyni zvěstují začátek radostného období, kdy si lze tuhle neodolatelnou delikatesu vychutnávat dosyta a na mnoho způsobů. Vydatnou porci inspirace nabízí nová knížka zkušené šéfkuchařky Mirky van Gils Slavíkové. Předkrmy, polévky, hlavní jídla, saláty, slané koláče, a dokonce i sladké dezerty z chřestu! Chřestová sezona je poměrně krátká, trvá od března do června, takže je nejvyšší čas pustit se do vaření. Co takhle dát si třeba chřestové kremrolky, chřestovo-špenátovou polévku, chřestový chléb, chřestové frikasé, chřestové rizoto s lososem nebo chřestovou zmrzlinu? Součástí každého receptu je pečlivě sestavený seznam surovin, srozumitelně a jednoduše formulovaný postup, detailní barevná fotografie a také stupeň náročnosti přípravy.

Vydává IKAR, 120 stran, doporučená cena 299 Kč, www.ikar.cz

Videa

reklama

reklama