Chřestová polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Chřestová polévka Foto:
Chřestová polévka
Foto: Coolinářka

Sytá a krémová polévka, to je to pravé! Tuto z bílého chřestu navíc můžete ozvláštnit trochou nastrouhaného čedaru.

Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :)

Suroviny
bílý chřest 1 svazek (cca 500 g)
máslo 1 lžíce
pórek 1/3 ks
kuřecí nebo zeleninový vývar 300 ml
mléko 300 ml
smetana 30% 200 ml
sůl, pepř
nastrouhaný čedar
kvalitní vepřová šunka
Postup
1

Nejprve každému stonku chřestu odřízněte dřevnatou spodní část. Bílý chřest, na rozdíl od zeleného, musíme také zbavit vnější tuhé slupky. Použijte běžnou škrabku na brambory.

2

Na másle orestujte na kolečka nakrájený pórek. Až změkne, přidejte k němu nakrájený chřest a společně restujte ještě asi 2 minuty. Nyní k zelenině přilijte mléko a vývar a vařte, dokud chřest nezměkne.

3

Nyní polévku důkladně rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

4

Nakonec ji zjemněte smetanou a krátce ještě provařte.

5

Servírujte s nastrouhaným čedarem a s kousky kvalitní vepřové šunky. Můžete přidat i máslové krutony.

Chřestová polévka 2 Foto: Chřestová polévka; foto: Coolinářka.cz

Coolinářka Foto:

Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.

Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!

Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.

 

 

Videa

reklama

reklama