Chřestová polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Chřestová polévka Foto:
Chřestová polévka
Foto: isifa.com

Delikátní polévka uspokojí i náročné strávníky. Uvařte ji jako předkrm slavnostního oběda nebo si ji udělejte sami pro radost. Sametově jemná konzistence pohladí na duši.

Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :)

Suroviny
bílý chřest 500 g
máslo 50 g
cibule šalotka 1 větší
zeleninový vývar 1 litr
smetana 200 ml
sůl
Postup
1

Chřest omyjte, odkrojte dřevnaté konce a pazochy kromě špiček oloupejte škrabkou. Chřest nakrájejte na kousky. V hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm nakrájenou šalotku dosklovata. Zalijte vývarem, přidejte chřest a vařte 5 minut. Děrovanou lžící vyjměte z polévky pár kousků chřestu, které později použijete na ozdobu – nejlepší jsou špičky.

2

Polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Žloutky a smetanu prošlehejte metličkou v misce, pomalu vlijte do hrnce a důkladně rozmíchejte. Nechte minutku přejít varem, osolte a opepřete podle chuti, přidejte špetku muškátového květu a nakonec vložte uvařené kousky chřestu. Můžete ozdobit čerstvými bylinkami, například kerblíkem.

3

Tuto polévku můžete připravit i ze zeleného chřestu, bude pak mít výraznější chuť. Polévku můžete vylepšit chlebovými krutony z bílého pečiva osmahnutého na másle.

4

Prima tip: Pro ještě výraznější chuť si můžete místo zeleninového vývaru připravit vývar z odkrojených konců a chřestových slupek, které povaříte 15 minut ve vroucí vodě.

Videa

reklama

reklama