Chřest v bylinkovém těstíčku s domácí tatarkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Chřest v bylinkovém těstíčku s domácí tatarkou Foto:
Chřest v bylinkovém těstíčku s domácí tatarkou
Foto: archiv Gurmet

Chřest je skvělý i jednoduše povařený a přelitý máslem, ale smažený v těstíčku zanechá rovněž nezapomenutelný dojem.

Suroviny
bílé i zelené stonky chřestu 16–20 ks
vejce 2 ks
hladká mouka + trochu na obalení 2 lžíce
bazalka a petrželka, jemně nasekané 2 lžíce
vepřová šunka 8–10 plátků
sůl
Tatarská omáčka:
kvalitní majonéza 200 g
jarní cibulka 1 ks
nakládaný zelený pepř 1 lžíce
citronová šťáva 1 lžička
Postup
1

Chřest oloupejte škrabkou na brambory, postupujte od špičky dolů. Bílý oloupejte celý (kromě špičky), u zeleného stačí jen spodní třetina. Vodu v hrnci osolte a přiveďte k varu. Stonky chřestu převažte kuchyňským provázkem, budou se vám lépe vyndávat z hrnce. Chřest vložte do vroucí vody a vařte 4 minuty. Poté ho vyjměte a prolijte studenou vodou.

2

Vejce prošlehejte v misce s moukou, bylinkami, špetkou soli, pepřem a 3 lžícemi vody. Plátky šunky překrojte podélně na poloviny a každým proužkem omotejte jeden stonek chřestu. Všechny obalte v hladké mouce a poté omočte v bylinkovém těstíčku. Osmažte je v rozehřátém oleji dozlatova. Hotový chřest položte na papírovou utěrku a nechte do ní vsáknout přebytečný tuk.

3

TATARSKÁ OMÁČKA: Majonézu promíchejte s nasekanou cibulkou, nadrobno nakrájenými okurkami, pepřem a citronovou šťávou, podle chuti osolte a opepřete.

4

Chřest podávejte s domácí tatarkou a vařenými bramborami.

5

Prima tip: Tatarka bude samozřejmě ještě lepší, pokud ji připravíte z vlastní majonézy. Do misky vyklepněte žloutek z čerstvého vajíčka, přidejte špetku soli, lžičku hořčice a prolisovaný stroužek česneku. Začněte šlehat a po kapkách přilévejte slunečnicový olej. Až začne směs houstnout, můžete přilévání oleje zrychlit. Skončete, až spotřebujete asi 200 ml oleje.

Chřest v bylinkovém těstíčku s domácí tatarkou Foto: archiv Gurmet

Chřest v bylinkovém těstíčku s domácí tatarkou. Foto: archiv Gurmet

 

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama