Chorvatská rybí polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Chorvatská rybí polévka Foto:
Chorvatská rybí polévka
Foto: Sladkovodní kuchařka

Přivolejte si domů chuť a vůni moře a uvařte si rybí polévku. Použijte různé druhy ryb, fajnšmekři můžou přidat i pár mořských plodů. Specifickou chuť dodají polévce rajčata a bílé víno.

Suroviny
směs různých ryb 600 g
rajčata 4 ks
velká cibule 1 ks
česnek 1 palice
hladkolistá petržel nasekaná
bílé víno 100 ml
sůl
čerstvě namletý bílý pepř
Postup
1

Rajčata na spodní straně křížem nařízněte a ponořte na 10 vteřin do vařící vody. Potom z nich sloupněte slupku, nakrájejte je na menší kousky a vložte do širokého kastrolu. Přidejte nadrobno nasekanou a na oleji do sklovata osmaženou cibulku, nadrobno nasekaný česnek, najemno nakrájenou zelenou petrželku, bobkový list, sůl a pepř. Přilijte 1½ litru studené vody a uveďte do varu.

2

Stáhněte plamen, vložte očištěné rybí porce nakrájené na větší kusy a vlijte víno. Nechte přikryté poklicí táhnout tak dlouho, až se rybí maso začne uvolňovat od kostí. V tomto okamžiku odstavte ze zdroje tepla, odkryjte a nechte ještě 10 minut dojít.

3

Polévku při vaření nemíchejte, pouze s kastrolem tu a tam potřeste, aby se ryby nerozbily a zůstaly v porcích.

Sladkovodní kuchařkaSladkovodní kuchařka

Sladkovodní ryby si svou kuchařku zasloužily nejenom obsahem zdraví prospěšných látek, ale i skvělou chutí, a navíc i snadnou dostupností. Vždyť Česká republika je zemí rybníků, řek a rybářů. Přesto je spotřeba ryb dlouhodobě poměrně nízká, i proto, že si mnoho lidí s jejich úpravou neví rady. Jenže kde najít inspiraci, jak rybí maso chutně a snadno připravit?

Autor Milan Palička se rozhodl široké veřejnosti zpřístupnit své osvědčené rodinné recepty i speciality svých přátel. Sladkovodní kuchařka, výpravná česká kuchařka pro vaření ze sladkovodních ryb, je věnována  všem, kdo si chtějí pochutnat na nápaditě upravené rybě, ale přitom vařit rychle a nenáročně.

Kniha obsahuje více než 250 receptů, doplněných celostránkovými fotografiemi hotových jídel.

Knihu vydalo nakladatelství Smart Press.

Článek

Toulky chorvatskou gastronomií  Foto: Thinkstock

Toulky chorvatskou gastronomií

Chorvatsko patří mezi naše nejoblíbenější letoviska. Je blízko, má krásné moře… a velmi bohatou kuchyni. Taky milujete lignje na žaru, Prošek a janjetinu ispod peke? Je ...
Videa

reklama

reklama