Chorvatská blitva

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Chorvatská blitva Foto:
Chorvatská blitva
Foto: Kublanka.cz

Pokud jezdíte pravidelně do Chorvatska, určitě znáte blitvu s krumpirom. Tuto skvělou přílohu (hlavní chod) si můžete připravit doma, a připomenout si tak hezké chvilky z dovolené :)

Suroviny
brambory 500 g
mangold 500 g
česnek, na tenké plátky 6 stroužků
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Postup
1

Brambory oloupejte a nakrájejte na 2–3 cm velké kostičky, které uvařte v osolené vodě doměkka.

2

Uvařené brambory sceďte a nechte vychladnout. Mangold zbavte tuhých košťálů a listy natrhejte na větší kousky.

3

Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej, na kterém nechte na mírném ohni orestovat na plátky nakrájený česnek (1–2 minuty). Jakmile česnek změkne, přidejte uvařené brambory, které za občasného míchání opečte dozlatova (5–7 minut).

4

Na závěr přidejte natrhaný mangold, který nechte krátce zavadnout (4–5 minut). Dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem. Ihned podávejte jako lehkou večeři nebo jako přílohu např. grilovaných ryb. Pokud máte rádi pikantnější, přidejte na závěr nakrájenou chilli papričku.

Chorvatská blitva 2 Foto: Chorvatská blitva; foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama