Chléb se sýrem a bylinkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 bochník
Chléb se sýrem a bylinkami Foto:
Chléb se sýrem a bylinkami
Foto: Chléb v hlavní roli

Chléb nemusíte naplnit jenom tak, že z něj uděláte sendvič – zkuste ho naplnit ještě před upečením. Připravíte tak „chleba s překvapením“, ideální i na zabalení jako oběd do práce.

Suroviny
polohrubá pšeničná mouka 250 g
hladká pšeničná mouka 250 g
sušené droždí 7 g
cukr 1/2 lžičky
sůl 2 lžičky
vlažné mléko 250 ml
jarní cibulka 2–3 ks
gouda 100 g
míchané bylinky (oregano, bazalka, petrželka, pažitka) 5–6 lžic
změklé máslo 1 lžíce
sezam 2 lžíce
voda 1 lžíce
Postup
1

Z mouky, droždí, cukru, soli, pepře a mléka vytvořte vláčné těsto, které 5 minut hněťte. Z těsta vytvořte bochánek a nechte jej na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem (trvá to asi hodinu).

2

Jarní cibulky nakrájejte nadrobno, sýr nastrouhejte nahrubo a promíchejte s bylinkami.

3

Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněném válu do tvaru většího obdélníku a potřete jej máslem a nádivkou. Delší strany těsta srolujte směrem do středu, do dvou stejných šneků. Těsto vložte do předem vymazané chlebíčkové formy (naše byla 30 x 11 cm). Nechte ještě 15 minut kynout.

4

Předehřejte troubu na 175–200 °C. Žloutek s vodou rozšlehejte a potřete jím chléb, posypte sezamem a pečte 40–50 minut.

5

Prima tip: do bylinkové náplně můžete přidat jemně nakrájenou šunku. Chléb je výborný ještě teplý, ale i studený jako příloha například k salátům.

Chléb se sýrem a bylinkami Foto: Chléb se sýrem a bylinkami, foto: Chléb v hlavní roli

Chléb - kuchařkaChléb v hlavní roli

Bernd Armbrust

Pusťte se do pečení! V nové kuchařce Chléb najdete 70 receptů od mistra pekaře, jež potěší tělo i duši každého, kdo miluje čerstvý křupavý chléb.

Můžete si připravit klasické bochníky z různých koutů světa, sladké snídaňové chleby a rafinovaně plněné speciality. Mistr nabízí základní recepty na hranatý bílý chléb, rychlý žitný chléb a na přípravu vlastního kvásku, spoustu vědomostí a informací souvisejících s pečením chleba a podrobná vyobrazení postupů krok za krokem.

Vydalo nakladatelství IKAR, 2014

Videa

reklama

reklama