Chinois – francouzský máslový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Chinois - francouzský máslový koláč  Foto:
Chinois - francouzský máslový koláč
Foto: Pradobroty.cz

Chinois alias Číňánek. Francouzský dezert z kynutého těsta, na který se všude po internetu pěje chvála. A teď ho můžete vyzkoušet i vy :)

Suroviny
Těsto:
cukr 50 g
máslo 90 g
mléko 100 ml
droždí 20 g
vejce 2 ks
sůl 1 špetka
Krém:
mléko 300 ml
cukr 75 g
rozinky 70 g
Postup
1

Těsto: mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj kvasnice, přidejte lžičku cukru a mouky a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Poté smíchejte se zbylými surovinami (máslo musí být povolené) a vypracujte pružné, hladké těsto. Poprašte moukou a nechte hodinu kynout. Mezitím, co těsto kyne, připravte si krém.

2

Krém: žloutky utřete s cukrem do pěny, přidejte mouku a zamíchejte. V hrnci zahřejte mléko se zrníčky z jednoho vanilkového lusku (nebo vanilkovou esencí, případně s vanilkovým cukrem). Mléko nechte dosáhnout bodu varu, pak stáhněte z plotny a za stálého míchání tenkým pramínkem vlijte postupně do žloutkové hmoty. Tuto směs postavte zpět na oheň a za stálého míchání zahřívejte a chvíli vařte do zhoustnutí (konzistence hustšího pudinku).

3

Krém občas promíchejte a nechte zchladnout. Rozinky namočte do rumu.

4

Při tvarování těsta máte dvě možnosti. Buď použijte dortovou formu (25 cm v průměru) a nebo větší pekáč (cca 40 x 25 cm):

5

Dortová forma: vykynuté těsto znovu prohněťte a oddělte asi 1/3, kterou vyválejte do velikosti dna dortové formy a vložte těsto dovnitř.

6

Zbytek těsta rozválejte na co největší a nejtenší placku, potřete krémem, posypejte okapanými rozinkami a zaviňte do hada.

7

Toho pak nakrájejte na cca 4 cm dlouhé šneky a řeznou stranou je vkládejte do formy na plát připraveného těsta. Pokud máte mezi jednotlivými šneky mezery, nic se neděje, šneci nakynou a mezery se zaplní:o)

8

Pekáč: druhá možnost, jak tvarovat těsto je možná ještě lepší! Místo dortové formy si připravte pekáček, jeho dno vyložte pečicím papírem a stěny vytřete máslem. Těsto si rozdělte na 2 půlky. Vezměte první část a vyválejte na velkou a tenkou plackou, potřete polovinou náplně a posypejte půlkou rozinek. Sviňte do hada a toho nakrájejte na 2 cm dlouhé šneky a vyložte jimi polovinu pekáčku. S druhou půlkou těsta postupujte stejně jako s první polovinou. Takže na rodzíl od prvního postupu nemáte "dno" a šneků je víc a jsou nižší.

9

Potřete bílkem nahoře a po stranách a vložte do studené trouby spolu s hrnkem vařící vody. Troubu zavřete a nechte 30 minut kynout.

10

Vyndejte hrnek s vodou i koláč, rozehřejte troubu na 180°C a poté koláč vraťte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak snižte teplotu na 160 °C a pečte dalších 2025 minut (u varianty do pekáčku bude stačit těch 18 minut). Po upečení ho nechte zchladnout a můžete ho ještě potřít glazurou z 2 lžic moučkového cukru a 1 lžíce vody (nebo rumu z rozinek).

Chinois - francouzský máslový koláč  Foto:

Chinois - francouzský máslový koláč  Foto:

Chinois - francouzský máslový koláč  Foto:

Chinois francouzský máslový koláč, foto: Pradobroty.cz

 

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama