Chilli con carne s marinovanou cibulí

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Chilli con carne s marinovanou cibulí Foto:
Chilli con carne s marinovanou cibulí
Foto: Kublanka.cz

Není moc lepších jídel, kde využít čerstvé chilli papričky, než v Tex-Mex klasice všech klasik - chilli con carne.

Suroviny
kvalitní nahrubo mleté hovězí maso 500 g
červená cibule 1 ks
olivový olej 2 lžíce
mrkev 1 ks
česnek 2 stroužky
celá skořice 2–3 cm
mleté chilli 1 lžička
uzená paprika 3/4 lžičky
sušené oregano 1/2 lžičky
mletý římský kmín 1/2 lžičky
drcená loupaná rajčata 1 plechovka
červené fazole kidney 1 plechovka
hovězí vývar 500 ml
čokoláda 70% 2 čtverečky
Při podávání:
koriandr 1 svazek
sůl
Marinovaná cibule:
červená cibule 1 ks
limetka 1 ks
sůl
Postup
1

Mrkev očistěte a spolu s cibulí ji nakrájejte na kostičky. Česnek utřete s malým množstvím soli. V silnostěnném hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli, nechte ji zpěnit a zhruba po 1 minutě přidejte nakrájenou mrkev.

2

Za stálého míchání nechte mrkev s cibulí na mírném ohni jemně zezlátnout a změknout (5–7 minut). Přidejte utřený česnek. Jakmile se rozvoní, přidejte veškeré koření (skořice, mleté chilli, uzená paprika, římský kmín, oregano) a nechte ho 2 minuty orestovat.

3

Poté přidejte mleté maso, které dřevěnou vařečkou rozdělte na menší kousky a opečte ho do zezlátnutí a odpaření veškeré tekutiny (3–4 minuty). Na závěr přidejte rajčatový protlak, nakrájenou chilli papričku a nechte 2 minuty zarestovat. Vše zalijte plechovkou drcených rajčat a hovězím vývarem tak, aby bylo maso zcela potopené. Osolte, opepřete, promíchejte, přiveďte k varu a 60–90 minut nechte za občasného míchání jemně probublávat. Pokud by se tekutina příliš odpařila, přidejte vývar nebo horkou vodu. Omáčka by měla zhoustnout.

4

Zhruba 30 minut před koncem vaření propláchněte kidney fazole pod tekoucí vodou, přidejte je k masu a promíchejte.

5

Po přidání fazolí si připravte marinovanou cibuli. Červenou cibuli nakrájejte na tenké nudličky, dejte ji do misky, posolte a zakápněte šťávou z 1 limetky. Promíchejte a nechte 10 minut uležet.

6

Těsně před podáváním přidejte do chilli con carne čokoládu a nechte ji rozpustit. Podle chuti dosolte a dopepřete. Podávejte s rýží basmati, zakysanou smetanou, naloženou cibulí a posypané lístky čerstvého koriandru.

Chilli con carne s marinovanou cibulí Foto:

Chilli con carne s marinovanou cibulí Foto:

Chilli con carne s marinovanou cibulí, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama