Chilaquiles

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Chilaquiles Foto:
Chilaquiles
Foto: Kublanka.cz

Chilaquiles je asi nejklasičtější mexická snídaně. Smažené tortilly na trojúhelníčky, tzv. totopos, dušené spolu se zelenou nebo červenou pikantní omáčkou. Na to nakrájená cibulka, sýr queso fresco a volské oko. Podle chuti můžete přidat i zakysanou smetanu na zjemnění pálivosti.

Suroviny
kukuřičné tortilly 8 ks
bílá cibule 1/2 ks
vejce 4 ks
čerstvý koriandr
sýr queso fresco (nebo feta) 100 g
zelená paprička jalapeño 1 ks
Salsa roja:
zralá rajčata 6 ks
červená paprička jalapeño 2–4 ks
vločky chipotle 1/2 lžičky
česnek 1 stroužek
bílá cibule 1/2 ks
sůl
Postup
1

Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu cca 1 litr vody. Jakmile voda začne vřít, vložte do hrnce rajčata spolu s papričkami jalapeño a nechte vařit 8–10 minut. Za tuto dobu papričky mírně zesvětlají a rajčatům popraská slupka. Rajčata a jalapeños slijte, po mírném vychladnutí rajčata oloupejte a jalapeños zbavte zelené stopky. Spolu s česnekem a vločkami chipotle dejte rajčata a jalapeños do mixéru a rozmixujte dohladka. Na závěr vmíchejte nasekanou bílou cibuli a dochuťte solí a limetkou.

2

Kukuřičné tortilly nakrájejte na osminky, které dozlatova osmažte na rozpáleném slunečnicovém oleji. Přebytečného oleje je zbavte na papírové utěrce. Z rozpálené pánve slijte přebytečný olej a na zbylém oleji usmažte volská oka, která po usmažení ponechte v teple.

3

Po usmažení volských ok vytřete pánev papírovou utěrkou a poté v ní rozehřejte 2 lžíce slunečnicového oleje. Do rozpáleného oleje vlijte připravenou salsu, kterou nechte za stálého míchání probublávat 1–2 minuty. Do bublající salsy přidejte usmažené tortillové osminky a dobře promíchejte. Jakmile tortilly změknou (1–2 minuty), ihned je rozdělte na (ideálně předehřáté) talíře, na ně položte volská oka a posypejte rozdrobeným sýrem queso fresco, bílou cibulí, jalapeños papričkami a čerstvým koriandrem. Podávejte s osminkami limetky.

Chilaquiles Foto: Chilaquiles, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama