Chia pudink se zralým mangem a restovanými kokosovými lupínky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Chia pudink se zralým mangem a restovanými kokosovými lupínky Foto:
Chia pudink se zralým mangem a restovanými kokosovými lupínky
Foto: KitchenStory.cz

Chia semínka dokážou na sebe navázat spoustu vody, díky čemuž mohou zvětšit svůj objem až 12x, a vytvoří tak jemný gel. Ten je nejen lehce stravitelný, ale navodí pocit plnosti v žaludku, takže pokud chcete zhubnout a dostat do sebe dostatek energie, rozhodně je vyzkoušejte.

Hlavní předností chia semínek je, že obsahují neskutečné množství tělu prospěšných látek. Je až s podivem, kolik toho může být obsaženo v tak malém semínku. Ne nadarmo se mu říká zázračná potravina. Měli byste také dbát na maximální doporučenou denní dávku, což jsou 23 polévkové lžíce pro dospělého.

Chia semínka v sobě obsahují:

• velké množství vitamínů A, C, D, K a vitamíny skupiny B.

• minerální látky, jako jsou vápník, hořčík, zinek, železo, měď, jód... Jen pro představu, semínka v sobě obsahují až 30x více železa než špenát.

• omega-3 mastné kyseliny ve větším množství, než je například v rybím tuku, který všichni tak nesnášíme už od raného dětství.

• boron a bílkoviny, které hrají důležitou roli při stavbě kostí a svalů, tudíž jsou potřebnou součástí při vývinu dětí.

• antioxidanty zvyšující odolnost našeho organismu.

• vlákninu pravidelnou konzumací chia semínek si zajistíte dostatečný přísun potřebné vlákniny.

Suroviny
chia semínka 6 lžic
kokosové mléko 200 ml
voda 200 ml
med nebo agávový sirup 2 lžíce
zralé mango
kokosové lupínky
Postup
1

Chia semínka dejte naložit do kokosového mléka smíchaného s vodou. Pokud chcete, můžete použít pouze kokosové mléko, ale v poměru 1:1 s vodou ničemu neuškodíte. K semínkům přimíchejte 2 lžíce medu nebo agávového sirupu.

2

Semínka dobře promíchejte a rozdělte do skleniček podle porcí. Takhle nechte odležet v lednici ideálně do druhého dne, aby do sebe semínka natáhla maximum vody.

3

Před servírováním nakrájejte čerstvé mango na malé kostičky a můžete je naskládat na pudink. Čerstvé mango vybírejte opravdu pečlivě, aby bylo dostatečně zralé a měkké.

4

Kokosové lupínky nechte lehce opražit na rozpálené pánvi, čímž zvýrazníte jejich kokosovou chuť a vůni. Je to taková finální tečka.

5

Chia pudink se zralým mangem a restovanými kokosovými lupínky Foto:

Chia pudink se zralým mangem a restovanými kokosovými lupínky Foto:

Chia pudink se zralým mangem a restovanými kokosovými lupínky, foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

KitchenStory.cz Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Videa

reklama

reklama