Ceviche z červené řepy

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Ceviche z červené řepy  Foto:
Ceviche z červené řepy
Foto: Buddha-Bar Restaurant

Sezona červené řepy s sebou přináší mnoho kreativních způsobů její přípravy. Pokud byste si přáli něco méně okoukaného, než je slavné řepové carpaccio, vyzkoušejte tento vegetariánský recept inspirovaný Jižní Amerikou.

Šéfkuchař Buddha-Bar Restaurantu Lukáš Želechovský nám prozradil, jak na řepový ceviche – nápaditou bezmasou verzi lahodné speciality s kořeny v Peru, původně připravované ze syrového tuňáka, který se dlouho marinuje v limetkové šťávě. Receptura vyžaduje čerstvé ingredience včetně pomerančové a řepové šťávy, díky nimž je výsledek příjemně svěží a lehký.

Suroviny
čerstvá šťáva z červené řepy 1 litr
čerstvá pomerančová šťáva 400 ml
čerstvá limetková šťáva 50 ml
majonéza 50 g (3 lžíce)
červená řepa 500 g
rukola
kumkvaty na ozdobu
sůl
Postup
1

Řepu opláchněte pod tekoucí vodou, osušenou ji zabalte do alobalu a pečte v rozehřáté troubě na 190 °C 40 minut (nebo dokud není řepa měkká). Mezitím smíchejte šťávy z řepy, pomerančů a limetek a na mírném ohni je za občasného míchání redukujte na cca 1/3 objemu. Výsledkem by měla být hustší sladkokyselá omáčka, která poslouží také jako marináda na řepu.

2

Studenou, měkkou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky 1,5 x 1,5 cm. (Odkrojky si schovejte na další krok.) Kostičky přelijte 100 ml omáčky z řepy, dobře promíchejte, osolte a nechte marinovat 1 hodinu v lednici.

3

Z majonézy a odkrojků řepy pomocí mixéru vytvořte řepové „aioli“. Ochuťte ho limetkovou šťávou a solí.

4

Před servírováním promíchejte namarinovanou řepu, ozdobte lístky rukoly a plátky kumkvatů. Přidejte aioli a přelijte zbylou omáčkou z řepy a citrusů.

PRIMA TIP: Při nahrazení klasické majonézy její sójovou verzí, tzv. “sojanézou”, můžete řepové ceviche podávat i veganům.

Ceviche z červené řepy  Foto: Ceviche z červené řepy; foto: Buddha-Bar Restaurant

BUDDHA-BAR RESTAURANT PRAGUE

Buddha-Bar Restaurant Foto:

Buddha-Bar Restaurant Praha, sídlící na adrese Jakubská 8 v centru hlavního města, patří do sítě restaurací Buddha-Bar, jejichž kolébkou je Paříž. Dnes už mohou hosté zavítat do celkem 15 poboček restaurací Buddha-Bar – mimo jiné v Dubaji, Londýně, Káhiře nebo v Monte Carlu. Jejich specialitou není jen jídlo prvotřídní kvality zaměřené na asijsko-pacifickou kuchyni, ale také unikátní atmosféra, která zve k odpočinku od každodenního městského shonu za hudebního doprovodu živého DJ. Pravidelně se tu také konají módní a hudební akce.

Více informací o restauraci naleznete na www.buddha-bar.cz

Videa

reklama

reklama