Čevabčiči s domácím ajvarem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Čevabčiči s domácím ajvarem  Foto:
Čevabčiči s domácím ajvarem
Foto: Marek Kučera

Balkánská specialita z grilu u nás zdomácněla už kdysi. Verze čevabčiči ze školních jídelen i závodních kantýn jim ale na chuti a na vzhledu moc nepřidala, a tak není divu, že po přílivu hamburgerů všech druhů upadly v zapomenutí. Je čas jim vrátit správný lesk a slávu, a hlavně je správně připravit

Další originální nápady, co v létě hodit na gril, najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...
Suroviny
kvalitní mleté hovězí 50 g
kvalitní mleté vepřové 400 g
česnek 1 malá palice + 4 stroužky
jedlá soda 2 lžičky
sladká mletá paprika 1 lžička
velké vejce 1 ks
perlivá minerálka 150 ml
červené papriky 6 ks
lilky 2 ks
hladkolistá petržel 1 svazek
citrony 2 ks
chlebové placky 6 ks
nakládané feferonky
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Maso dejte do mísy a přidejte k němu 4 oloupané a rozdrcené stroužky česneku. Směs posypte sodou, paprikou, osolte ji a opepřete.

2

Do mísy vyklepněte vejce a rukama vše propracujte. Přidejte tolik minerálky, aby byla směs vláčná a dala se dobře tvarovat.

3

Směs rozdělte na 10 až 12 kousků a vyválejte z nich válečky asi 10 cm dlouhé a 2 cm v průměru. Čevabčiči položte na plech potřený olejem, přetáhněte fólií a dejte do ledničky až do doby, kdy je budete potřebovat. Mezitím si připravte ajvar.

4

Troubu předehřejte na 230 °C. Celé papriky a lilky položte na plech spolu s neoloupanou palicí česneku a pečte 30 až 40 minut, až slupka paprik a lilků zčerná. V polovině doby je obraťte. Papriky a lilky pak dejte do mísy a přikryjte ji nebo přetáhněte fólií a zeleninu nechte tzv. zapařit, asi 20 minut. Pak z ní na prkýnku stáhněte zčernalou slupku, odstraňte stopky a semínka z paprik a dužinu nadrobno nakrájejte.

5

Upečený česnek vymáčkněte ze slupek, přidejte k paprikám a lilkům spolu s většinou petržele a vše spolu nadrobno posekejte (jestli máte hodně upečeného česneku, rozetřete ho se změklým máslem a vzniklou pomazánku si schovejte na chleba).

6

Vše spolu usekejte a utřete opravdu nadrobno, ajvar osolte, opepřete, dochuťte citronem a zvláčněte olejem. Ochutnejte ho, případně dochuťte a dejte stranou.

7

Zbylou petržel nasekejte a dejte do misky. Přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, zakapejte citronovou šťávou a promíchejte. Dejte stranou.

Připravené čevabčiči ogrilujte na venkovním grilu nebo grilovací pánvi, celkem to trvá asi 12 minut. Při podávání potřete chlebové placky trochou ajvaru, položte na ně čevabčiči, feferonky, přidejte bobek zakysané smetany a podávejte s ochucenou cibulí.

Čevabčiči s domácím ajvarem  Foto: Čevabčiči s domácím ajvarem; foto: Marek Kučera

Článek

Hovězí kebab s česnekem a mátou Foto:

20 nových receptů na grilované dobroty, které rozšíří váš letní repertoár

Grilování se během posledních let stalo v Čechách neotřesitelným fenoménem. Pokud jste i vy propadli kouzlu vaření na ohni, určitě oceníte nové recepty. Připravte zahradní...
Videa

reklama

reklama