Česneková majonéza (aïoli)

Doba přípravy:
Počet porcí: 250 ml
Česneková majonéza (aïoli) Foto:
Česneková majonéza (aïoli)
Foto: isifa.com

Česneková majonéza, neboli aïoli, jde výborně ke grilované rybě nebo k husté rybí polévce. Také je výborná v tuňákové pomazánce. Jak jednou zjistíte, že je příprava jednoduchá, už nikdy nebudete váhat, abyste si ji připravili znovu.

Všechny ingredience by při přípravě měly mít pokojovou teplotu. Pokud na závěr do majonézy vmícháte 10 ml vařící vody, vydrží vám déle.

Suroviny
hodně velké žloutky 2 ks
česnek 3 velké stroužky
sůl
čerstvě namletý černý pepř
hnědá hořčice 30 ml
pár kapek bílého vinného octa
olej (použijte 1 díl olivového a 4 díly slunečnicového) 250 ml
citronová šťáva 25 ml
můžete přidat špetku mletého nového koření
Postup
1

Do mixéru dejte žloutky, česnek, sůl, pepř, hořčici a vinný ocet. Během mixování pomalu přikapávejte 80 ml oleje, potom polovinu citronové šťávy.

2

Za stálého mixování do směsi tenkým, nepřerušovaným čůrkem nalijte zbytek oleje. Dochuťte solí a eventuálně špetkou nového koření. Na závěr vmíchejte zbytek citronové šťávy.

3

Prima tip: Použijte orestované stroužky česneku pro jemnější chuť.

Videa

reklama

reklama