Červené thajské kari s krevetami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Červené thajské kari s krevetami  Foto:
Červené thajské kari s krevetami
Foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka

Výrazné thajské pikantní kari z červených chilli papriček rozproudí vaše chuťové pohárky. Krevety můžete buď vynechat, a vykouzlit tak vegetariánské kari, nebo je zaměnit třeba za krůtí či kuřecí maso.

Článek

Nejlepší recepty z krevet  Foto:

Nejlepší recepty z krevet

Obliba mořských plodů i v našich končinách bez moře stoupá. Není divu, pokud jim dáte šanci, zjistíte, že jsou velmi lahodné, zdravé a velmi jednoduché na přípravu. A...
Suroviny
celé neloupané krevety 16–20 ks
čerstvý nasekaný zázvor 1 lžíce
nasekaný česnek 1 lžíce
červená kari pasta 2–4 lžíce
kokosové mléko 800 ml
kafrové listy 4 ks
rybí omáčka 4–6 lžic
třtinový cukr 1 lžíce
thajská bazalka 1 svazek
šťáva z 1/2 limetky
olej 1 lžíce
sůl
libovolná zelená zelenina (např. cuketa, hráškové lusky, brokolice, fazolky) 400 g
Postup
1

Ve větší pánvi či woku rozehřejte olej a zprudka na něm opečte nasekaný zázvor a česnek.

2

Přidejte nejdříve 2 lžíce kari pasty a lehce orestujte (zbylé 2 lžíce můžete podle chuti vmíchat v průběhu vaření). Zalijte zhruba třetinou kokosového mléka a nechte ho s pastou probublávat zhruba 5 minut, dokud se tuk nezačne oddělovat od tekutiny (poznáte to tak, že se na povrchu omáčky budou dělat malá tuková očka). Poté přilijte zbytek kokosového mléka a přiveďte k varu.

3

Stáhněte plamen, do pánve přidejte krevety, 2 natrhané kafrové listy a začněte s dochucováním. Nejdříve přidejte lžíci cukru, poté 4 lžíce rybí omáčky, zakápněte limetkou a ochutnejte. Pokud se vám chuť nezdá vyvážená, přidejte na slanosti rybí omáčkou nebo solí, na sladkosti cukrem a na kyselosti limetkovou šťávou. Pozvolna vařte už jen pár minut, protože by krevety po delší době byly gumové.

4

Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Můžete ji buď opéct vedle na pánvi, nebo jednoduše přidat pokrájenou do kari v průběhu vaření. Nezapomeňte, že zelenina by měla zůstat křupavá, proto ji v omáčce stačí povařit jen pár minut.

5

Hotové kari podávejte s rýží ozdobené zbylým kafrovým listem nasekaným na tenké proužky, nasekanou chilli papričkou a čerstvými listy thajské bazalky.

PRIMA TIP: Nasekejte zázvor na opravdu tenké proužky a ozdobte jím kari při servírování. Čerstvá zázvorová chuť červené kari vytáhne do nebes!

Červené thajské kari s krevetami  Foto: Červené thajské kari s krevetami; foto: Marie Bartošová / Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka

Nejbarevnější kuchařka Foto:

Kamila KAMU Rundusová

Nejbarevnější kuchařka je určena všem, kteří milují jídlo, život, cestování a hledání nových pestrých chutí a vůní. Všem, kteří rádi objevují barevné světové kultury skrze jídlo, baví je příběhy a nebojí se experimentovat. Je to knížka plná tradičních receptů, které jsem získala při svých cestách od kuchařek, kuchařů a hospodyněk z celého světa a které jsou upraveny tak, aby se daly uvařit v českých podmínkách a přitom neztratily na své chuti. Naopak. Všechna jídla hýří barvami, výraznými chutěmi a láskou. Konečně jsou ta nejoblíbenější jídla nejbarevnějších zemí světa pohromadě v jedné knize a vy je můžete doma bez sebemenšího strachu uvařit. Protože v jednoduchosti je síla a fantazii se meze nekladou.

Objevte to nejlepší z vietnamské, čínské, korejské, japonské, peruánské či mexické kuchyně společně s mými vybranými autorskými recepty a nechte se inspirovat. Nejbarevnější kuchařka je jednoduše pro všechny, co mají rádi pestrost a barvy v srdci, životě i na talíři.

Článek

Zeleninové kari z Keraly, © 2012 Jamie Oliver Enterprises Limited Foto:

21x kari v hlavní roli

Sbíhají se vám sliny jen při pouhém pohledu na misku voňavého kari? Tak dnes je váš šťastný den, připravili jsme výběr těch nejlepších receptů!

 

Videa

reklama

reklama