Celozrnný špaldový koláč s pórkem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 koláč
Celozrnný špaldový koláč s pórkem Foto:
Celozrnný špaldový koláč s pórkem
Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Tradiční těsto na slané koláče je mnohem tučnější, a tím pádem také křehčí. Většinou se dává stejné množství másla a stejné množství mouky. Můžete to zkusit i s celozrnnou špaldovou jemně mletou moukou, je to moc dobré. Na předpečení se pak používá zatížení fazolemi, aby se křehké těsto nezvedlo.

Suroviny
máslo 80 g
minerálka 100 ml
konopné loupané semínko nebo sezam 2 lžíce
sůl 1 lžička
Na náplň:
větší pórek se zelenými natěmi 3 ks
sušená rajčata v oleji 150–200 g
olivový olej 3 lžíce
sůl 2 lžičky
smetana 250 ml
bio vejce 3 ks
česnek 2–3 stroužky
kozí přírodní sýr 100–200 g
vlašské ořechy (není nutné) 50 g
Postup
1

Očistěte pórky, nakrájejte je na velmi jemno a dejte na pánev s olejem a s 2 lžičkami soli velmi pomalu restovat skoro doměkka. Zelené části přidejte až po chvíli a společně poduste. Pak odstavte – bude to trvat cca 10 minut. Zapněte troubu na 160 stupňů.

2

Mezitím smíchejte všechny suroviny na těsto, vypracujte kompaktní těsto a prsty ho natvarujte (nebo ho vyválejte) do dobře vymazané a hrubou moukou (nebo sezamem či konopným semínkem) vysypané formy.

3

Těsto na několika místech propíchněte vidličkou a dejte předpéct na 10 minut do vyhřáté trouby.

4

Sušená rajčata nakrájejte na nudličky a vmíchejte je do chladnoucího pórku. A připravte si vaječno-smetanovou směs. Rozkvedlejte celá vejce ve smetaně, ochuťte 1 lžičkou soli, pepřem, prolisovaným česnekem. Sýr nakrájejte na malé kostičky.

5

Na předpečený korpus nandejte restovaný pórek, na něj naskládejte kostičky sýru a vlašské ořechy a vše zalijte směsí smetany s vejci a dejte péct na cca 25–30 minut. Před koncem dejte na chvíli pod gril, aby vše hezky zezlátlo.

6

Obměna: Místo pórku můžete použít cibuli nakrájenou na půlměsíčky nebo barevné papriky, ke kterým je báječný uzený ovčí sýr.

Celozrnný špaldový koláč s pórkem Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Celozrnný špaldový koláč s pórkem. Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

 

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

BioAbecedářPoslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

Videa

reklama

reklama