Celerová polévka s křenem, citronem a petrželí

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Celerová polévka s křenem, citronem a petrželí Foto:
Celerová polévka s křenem, citronem a petrželí
Foto: Polévková mánie

Možná se tato kombinace zdá trochu nezvyklá, ale výsledek je překvapivě lahodný. Křen dodá lehce pikantní chuť, citron svěžest a mléko krémovost. Podávejte nejlépe s žitným chlebem.

Máte rádi krémové polévky? Inspirujte se dalšími recepty:

Článek

Nejlepší recepty na krémové polévky Foto:

20 receptů pro milovníky krémových polévek

Krémové polévky jsou velmi oblíbené. Jejich hladivá struktura je zvláště v zimě vyloženě příjemná. Krémovou polévku lze připravit z mnoha druhů zeleniny nebo luštěnin, a...
Suroviny
malý pórek, nahrubo nasekaný 1 ks
česnek, nahrubo nasekaný 1 ks
střední brambor, oškrábaný a nakrájený na kostičky 1 ks
olivový olej 1/2 lžíce
malá bulva celeru, nahrubo nakrájená na kostky 1 ks (asi 600 g)
citronová kůra 2 proužky
zeleninový vývar 750 g
hladkolistá petržel, lístky nahrubo nasekané (stonky uschovat) 20 g
čerstvě nastrouhaný křen (nebo konzervovaný) 2 lžíce
dijonská hořčice 1 lžička
polotučné mléko 250 ml
Postup
1

V rendlíku v olivovém oleji a polévkové lžíci vody 5 minut smažte pórek, česnek a brambor, často míchejte. Pokud se zelenina přichytává na dno, přidejte ještě trochu vody.

2

Přidejte celer, citronovou kůru a bujón. Kouskem nitě svažte petrželovou nať a bobkový list a vhoďte do polévky. Po přivedení k varu nechte jemně bublat a pod pokličkou vařte dalších 30 minut.

3

Pět minut předtím, než bude polévka hotová, vyjměte nať s bobkovým listem a citronovou kůru. Vmíchejte nastrouhaný křen, hořčici a mléko. Nechte jemně vařit zbývajících 5 minut, poté rozmixujte. Je-li polévka příliš hustá, přidejte podle potřeby vodu nebo bujón. Dochuťte solí a pepřem. Těsně před podáváním vmíchejte citronovou šťávu a nasekané petrželové lístky.

Polévková mánie

Kathryn Brutonová

80 chutí a vůní zabalených do méně než 300 kalorií

Polévková mánie Foto:

Už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt. A nejlepší ze všeho je domácí. Jenže co s tím, když nemáme čas? A po pravdě řečeno, klasické polévky – bramboračka, hrachovka, gulášovka – už nás tak trochu nudí. Chtělo by to něco nového, originálního, dobrého a přitom zdravého. A právě tohle vás v této knize čeká.

Spousta receptů, málo kalorií. Exotické chutě z celého světa. Místo smetany a másla jsou tu výživné oleje z ořechů či semínek, aniž by to ve výsledku nějak ubralo na lahodnosti. A co všechno v knize naleznete?

• Polévky pro vegetariány, vegany i pro ty, kteří dodržují speciální dietu

• Polévky krémové i chlazené, bujóny a consommé

• Patnáctiminutové polévky pro dny, kdy opravdu nestíháte

• Polévky ze superpotravin pro superzdravou vzpruhu

• Nízkokalorické přílohy a snídaňové misky

Vydalo Nakladatelství Metafora.

Videa

reklama

reklama

\n