Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou  Foto:
Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Cassoulet je typickým jídlem jihozápadní Francie. Existuje nekonečná řada verzí tohoto pokrmu a stojí za to vyzkoušet různé kombinace a najít tu, která vás bude bavit nejvíc. Je to krásné jídlo, kterým pohostíte velkou společnost, ideální na rodinná setkání všeho druhu.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Připravte si toto jídlo podle videoreceptu:

Suroviny
namočené bílé fazole 500 g
vepřová krkovice bez kosti 800 g
sůl a čerstvě namletý pepř
kachní sádlo 4 lžíce
cibule 2 ks
mrkev 2 ks
česnek 5 stroužků
čerstvá šalvěj 1 snítka
koňak 40 ml
syrové klobásky, nejlépe typu Toulouse 6 ks
upečená kachní stehna nebo prsa s výpekem 4 ks
strouhanka smíchaná se lžičkou tymiánových lístků asi 2 hrsti
Postup
1

Fazole přes noc namočené ve vodě propláchněte, zalijte čistou vodou a deset minut zprudka povařte. Pak je slijte, znovu propláchněte a ponechte v hrnci, v němž se vařily. Krkovici pokrájejte na větší kousky, osolte, opepřete a opečte ji v pánvi na lžíci sádla z kachny a přidejte k fazolím. Pak opečte na sádle cibule pokrájené nadrobno, kolečka mrkve i plátky česneku a opečené také dejte k fazolím. Zalijte vodou, aby bylo vše ponořené, přidejte koření, rajčatový protlak a bylinky, přiklopte a vařte asi hodinu nebo až budou fazole měkké.

2

V pánvi opečte na kachním sádle překrájené klobásky, přidejte pečená kachní stehna nebo prsa, část sádla a vypečenou šťávu. Prohřejte a zalijte koňakem.

3

Když jsou fazole měkké, přesuňte obsah hrnce do keramické zapékací nádoby. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Přidejte kachní stehna nebo prsa, opečené klobásky a překrojená rajčátka. Vše zatlačte mezi fazole tak, aby to bylo víceméně ponořené. Posypejte strouhankou a dejte do trouby zapéct dozlatova – bude to trvat asi 30 minut.

PRIMA TIP: Francouzská specialita se ve své domovině tradičně připravuje z vepřového nebo i skopového masa, klobásek a kachního či husího konfitu, což je v sádle zvolna vařené maso, které se pak zalité v sádle uchovává. Pokud tedy máte konfitované kachní maso nebo dostatečně velké zbytky pečené kachny, použijte je nebo si jednoduše upečte kachní prsa nebo stehna předem.

Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou  Foto:

Cassoulet s vepřovou krkovicí a kachnou; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Uložit

Videa

reklama

reklama

\n