Candát na ryzlinku a rozmarýnu s francouzským bramborovým salátem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Candát na ryzlinku a rozmarýnu s francouzským bramborovým salátem  Foto:
Candát na ryzlinku a rozmarýnu s francouzským bramborovým salátem
Foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Candát je dravá sladkovodní ryba s velmi kvalitním masem výtečné chuti. Stačí jí jen jemné dochucení, které nepřebije její delikátní chuť. V tomto případě vám Karolína Kamberská nabízí recept s dobrým suchým vínem, které využijete při přípravě ryby i přílohy.

Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!

Suroviny
Ryba:
filety z candáta 400 g
přepuštěné máslo
suchý rýnský ryzlink asi 100 ml
čerstvý rozmarýn 1 snítka
sůl a čerstvě namletý pepř
řezy citronu na ozdobení 4 ks
Jemný francouzský salát:
brambory typu A 800 g
suché bílé víno, ideálně ryzlink rýnský 100 ml
citronová šťáva 1 lžíce
olivový olej 3 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
čerstvý estragon pár snítek
šalotky 2 ks
hrubozrnná hořčice 1 lžička
med 1 lžička
jarní cibulka 1 ks
Postup
1

Několik hodin předem si do sklenky ryzlinku namočte rozmarýn, rozdělený na jednotlivé lístky.

2

Ve chvíli přípravy si na pánvi rozpusťte máslo (jen rozpusťte, nepřepalujte). Candáta osolte a opepřete. Do rozpuštěného másla dejte candáta nejprve kůží dolů a opečte. Pokud nejsou filety nezvykle vysoké, bude vám stačit chvilka – cca 2 minuty po každé straně. Pak candáta otočte kůží nahoru a na dno pánve vlijte víno s rozmarýnem. Bez jakéhokoliv potřásání či míchání (aby se ryba nerozpadla) nechte tekutinu mírně zredukovat, chuť vína mezitím krásně pronikne do jemného masa candáta. Opatrně přemístěte na talíře, polijte šťávou (pokud je jí málo, vlijte do pánve po vyndání ryby nepatrné množství vody a nechte pár vteřin projít varem) a ozdobte citronem. Podávejte ideálně s francouzským bramborovým salátem, výbornou přílohou je ale i dobrý čerstvý chléb.

3

Oškrábané brambory a uvařte v osolené vodě doměkka. Uvařené brambory nakrájejte na plátky o síle cca 1 cm, zalijte vínem a nechte vychladnout.

4

Smíchejte si všechny suroviny na zálivku (bylinky, šalotky a jarní cibulku nasekejte najemno) a jakmile jsou brambory už jen vlažné, nikoliv horké, nalijte ji také na brambory a opatrně promíchejte. Díky tomu se všechny chutě dobře vsáknou do brambor. Salát zakryjte fólií a nechte rozležet ideálně několik hodin v chladničce. Půl hodiny před podáváním (tj. klidně na dobu přípravy candáta) ho vyndejte ven, jeho chuť bude výraznější, když nebude úplně studený.

Candát na ryzlinku a rozmarýnu s francouzským bramborovým salátem  Foto: Candát na ryzlinku a rozmarýnu s francouzským bramborovým salátem; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Článek

Pstruh pikant Foto:

11 vychytaných receptů, jak připravit pstruha

Pstruh patří mezi naše nejoblíbenější ryby. Je to menší dravá ryba, která žije v potocích a díky tomu není tolik cítit rybinou. Výhodou je krásně pevné maso, kterému stačí...

Videa

reklama

reklama