Cachopo – smažená hovězí kapsa z Asturias

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Cachopo - smažená hovězí kapsa z Asturias  Foto:
Cachopo - smažená hovězí kapsa z Asturias
Foto: Škoda nevařit 2

Ve Španělsku by z kila hovězího udělali jen dvě nebo tři kapsy, prostě mají rádi obří cachopo. V domácích podmínkách je lepší vycházet z mého receptu, jinak byste potřebovali výkonnější fritézu, aby se maso smažilo, ne dusilo.

K masu se skvěle hodí smetanová houbová omáčka. Pokud si dáte cachopo ve Španělsku, nejčastěji ho dostanete ale stejně jen s hranolky a paprikou.

Suroviny
Cachopo:
zadní hovězí (kýta nebo nízký roštěnec) 1 kg
sůl a čerstvě namletý černý pepř
sýr manchego, čedar nebo méně zralé pecorino 150 g
sušená šunka jamón serrano 150 g
vejce asi 3 ks
rostlinný olej minimálně 1 litr
Hranolky:
brambory asi 800 g
sůl
olej na smažení
K servírování
červená masitá paprika 2 ks
hladkolistá petržel 1 hrst
Postup
1

Maso nakrájejte na 10 stejných plátků. Každý plátek buď paličkou nebo kuchyňským válečkem naklepejte přes potravinářskou fólii na tenko. Tohle není klasický řízek! Maso opravdu musíte co nejvíce rozprostřít a ztenčit – naklepané filety by měly být velké jako dvě dlaně a na výšku mít tak 0,5 cm.

2

Filety mírně osolte a opepřete, pamatujte ale, že dovnitř přijde ještě slaná náplň. Hned, jak budou filety ochucené, rozložte na polovinu z nich plátky šunky a sýra. Náplň by neměla zasahovat úplně k okrajům, aby šly oba plátky masa stisknout k sobě.

3

Poté přes náplň přeložte druhý plátek masa – vznikne vám 5 stejných kapes. Takto připravené kapsy obalte v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Ještě jednou pořádně stiskněte okraje k sobě a kapsy nechte chvíli čekat.

4

V hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte olej, měl by být do výšky aspoň 5 cm – a připravené kapsy v něm postupně usmažte jako řízky. Maso je tenoučké, takže budou potřebovat jen tak 3 až 4 minuty. Pokud se vám bude zdát, že se strouhanka zbarvuje až moc rychle, samozřejmě snižte teplotu. Osmažené kapsy odkládejte na talíř vyložený papírovými utěrkami.

5

Brambory oloupejte, případně okrájejte okraje dohranata a nakrájejte je na hranolky podle svých představ (doporučuji delší tenké, budou rychleji hotové a křupavější). Nakrájené brambory namočte do studené vody a nechte je tam aspoň hodinu nebo ideálně přes noc, hezky zkřehnou.

6

Z brambor slijte vodu a osušte je papírovou utěrkou. Ve vyšším hrnci nebo fritéze rozehřejte olej na střední až vyšší teplotu a hranolky smažte, dokud se mírně nezbarví a nebudou na skus hotové (smažte je po částech, aby se neslepily). Poté je vyndejte, osušte a teprve před podáváním ještě jednou šoupněte do tentokrát naplno rozpáleného oleje, dosmažte dokřupava a osolte.

7

Papriku na servírování očistěte, nakrájejte na nudličky a také usmažte v oleji. Cachopo nakrájejte na plátky, rozdělte na talíře, přidejte křupavé hranolky, smaženou papriku a celé jídlo dotáhněte nakrájenou petrželí.

Škoda nevědět: Doporučuju nejdříve předsmažit hranolky, pak je dát stranou, udělat všechny kapsy a teprve na úplný konec ještě jednou usmažit hranolky, ať zůstanou hezky křupavé.

Cachopo - smažená hovězí kapsa z Asturias  Foto: Cachopo – smažená hovězí kapsa z Asturias; foto: Škoda nevařit 2

Škoda nevařit 2 – Kuchařka plná akce

Škoda nevařit 2 Foto:

Martin Škoda

Martinova první kuchařka vyšla, když mu bylo pouhých 17 let, a hned si získala nejen chutě čtenářů, ale taky ocenění za 3. nejlepší prvotinu světa.

Druhá kniha Martinovi vychází v jeho 22 a je stejně originální a nekonvenční jako autor sám. Škoda nevařit 2 – Kuchařka plná akce představuje dvacet nadupaných kapitol, kdy každá kapitola znázorňuje jednu konkrétní akci s jídlem v hlavní roli.

AKCE, pestrost receptů, dostupnost surovin a variace příležitostí i prostředí, to jsou hlavní atributy zbrusu nové kuchařky, jejímž speciálním hostem se stal známý kuchař Marcel Ihnačák, který spolu s Martinem v jedné z kapitol uvařil své oblíbené recepty. Ke knize navíc pod taktovkou populárního muzikanta Jirky Buriana poprvé v české historii vznikl taky hudební singl a videoklip, který propojuje svět jídla a hudby.

Videa

reklama

reklama