Butter chicken s hráškovým poori

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Butter chicken s hráškovým poori Foto:
Butter chicken s hráškovým poori
Foto: Kublanka.cz

Butter chicken patří k nejznámějším indickým receptům a vaří se po celém světě. O to zajímavější je, že tento recept byl oficiálně "vynalezen" teprve v roce 1950 v Dillí v restauraci Moti Mahal. A přitom ho vnímáme jako tradiční indickou kuchyni.

Suroviny
Butter chicken - maso:
kuřecí stehnní řízky bez kosti a kůže 500 g
řecký jogurt 3 lžíce
česnek 4 stroužky
zázvor 2,5 cm
zelená chilli paprička 1 ks
sladká paprika 1 lžička
mleté chilli 1/2 lžičky
garam masala 1 lžička
mletá skořice 1 špetka
šafrán 1 špetka
sůl
ghí nebo máslo na potírání
Butter chicken - omáčka:
máslo 1,5 lžíce
zelený kardamon 5 lusků
celá skořice 2,5 cm
cibule 1 ks
zelená chilli paprička 2 ks
mleté chilli 1 lžička
garam masala 1/2 lžičky
šlehačka 200 ml
med 1 lžíce
sůl
nasekaný koriandr
Hráškové poori:
semolina 2 lžíce
zelená chilli paprička 1 ks
čerstvý zelený hrášek 100 g
zelený koriandr 1 lžíce
zelený hrášek 100 g
sůl 1 špetka
Cibulový salát:
červená cibule 2 ks
citronová šťáva z 1/2 citronu
sůl
zelený koriandr
Postup
1

Butter chicken: oloupaný zázvor, chilli papričku bez semínek a česnek rozmixujte na hladkou pastu. Vzniklou pastu v misce smíchejte s řeckým jogurtem, paprikou, mletým chilli, garam masalou, mletým koriandrem, špetkou skořice, špetkou mletého šafránu a solí. Kuřecí maso nakrájejte na kostky a důkladně je obalte v jogurtové marinádě. Misku s naloženým masem zakryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici několik hodin marinovat (ideálně přes noc). Před grilováním nechte maso ohřát na pokojovou teplotu.

2

Bambusové špejle namočte na 1 hodinu do vody. Naložené kostky masa zbavte přebytečné marinády a postupně je napichujte na namočené špejle. Špejle pokládejte na pekáček tak, aby se maso nedotýkalo jeho dna.

3

Špízy potřete rozpuštěným ghí a grilujeme 15 – 20 minut pod rozpáleným grilem. Maso by mělo na povrchu lehce zčernat. Zhruba v polovině maso otočte a znovu ho potřete ghí.

4

V středně velkém hrnci rozehřejte máslo, přidejte kardamom, skořici a hřebíček. Nechte 20 sekund orestovat a poté přidejte najemno nakrájenou cibuli, kterou nechte za stálého míchání opéct na mírném ohni do světlehnědé barvy (5-7 minut). Cibule by měla zároveň i změknout. K cibuli následně přidejte nastrouhaný zázvor a zelené chilli papričky. Pokud chceme omáčku jemnější, odstraňte z papriček před přidáním semínka. Několik minut zarestujte a přidejte mleté chilli, garam masalu a rajčatový protlak. Dobře promíchejte a krátce orestujte. Za stálého míchání přidejte na závěr šlehačku a nechte 2-3 minuty provařit. Pokud je omáčka příliš hustá, nařeďte ji vodou. Na úplný závěr přidejte med a dochuťte solí a citronovou šťávou. Pokud by vám v omáčce vadilo celé koření, můžete omáčku přepasírovat přes cedník.

5

Do připravené omáčky přidejte ogrilované maso, promíchejte a nechte zhruba 5 minut jemně probublávat. Před podáváním posypejte nasekaným koriandrem.

6

Cibulový salát: červenou cibuli nakrájejte na nudličky, zakápněte ji šťávou z ½ citronu a podle chuti osolte. Promíchejte a nechte 30 minut odležet. Před podáváním posypejte nasekaným koriandrem

7

Hráškové poori: zelený hrášek, nasekaný koriandr a zelenou chilli papričku bez semínek rozmixujte na hladkou pastu. V míse smíchejte hladkou mouku se semolinou, špetkou soli, lžící oleje a pastou ze zeleného hrášku. Za postupného přidávání vody vypracujte hladké a téměř nelepivé těsto, které zabalte do potravinářské fólie a nechte ho 30 minut odpočinout. Odpočinuté těsto rozdělte na kuličky velikosti pingpongového míčku, které potřete olejem. Každou naolejovanou kuličku rozválejte na tenkou placku. Rozválené placky uchovejte zakryté potravinářskou fólií.

8

Ve vyšší pánvi si rozpálte vysokou vrstvu slunečnicového oleje na 190 °C. Jakmile je olej dostatečně rozpálený, vhoďte jednu rozválenou placku, kterou s pomocí děrované naběračky podržte pod hladinou rozpáleného oleje (tlačte ji ke dnu pánve). Během krátkého okamžiku ucítíte, že se vám placka začne nafukovat. Dávejte pozor, abyste placku nepropíchli. Pod hladinu placku zatlačujte až do doby, kdy přestane zvětšovat svůj objem. V tomto okamžiku ji obráťte a dopečte dozlatova. Přebytečného oleje placku zbavte na papírové utěrce.

9

Ihned podávejte s připraveným butter chicken a cibulovým salátem.

Butter chicken s hráškovým poori Foto:

Butter chicken s hráškovým poori Foto:

Butter chicken s hráškovým poori, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama