Bulharské koblížky

Doba přípravy:
Počet porcí: cca 30 ks
Bulharské koblížky Foto:
Bulharské koblížky
Foto: Pěkně vypečený blog

Vykrajovat můžete opravdu jakékoli tvary. Důležité je, aby bylo těsto tenké. Při smažení se koblihy nafouknou a uvnitř zůstanou duté. Nejlepší jsou ihned po usmažení, druhý den už je těsto tužší.

Suroviny
hustý bílý jogurt 260 g
vejce 2 ks
jedlá soda 1 lžička
sůl 1/2 lžičky
domácí vanilkový cukr 1 lžíce
řepkový olej na smažení
mouka na podsypání
cukr moučka na poprášení
marmeláda nebo džem
Postup
1

V misce smíchejte prosátou mouku, sůl a cukr. Uprostřed udělejte důlek, do kterého dejte jogurt, který smíchejte s jedlou sodou a vejci.

2

Vypracujte hladké těsto. Pokud se lepí, přidejte trochu mouky. Těsto přikryjte utěrkou a nechejte přibližně 20 minut odpočinout.

3

Poté rozválejte na moukou posypané ploše na přibližně 0,3 cm široký plát. Rádýlkem nakrájejte libovolné tvary a smažte v oleji na středním plameni po obou stranách dozlatova. Usmažené koblížky dejte okapat na papírovou utěrku. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem, pokapejte medem nebo podávejte s marmeládou.

Bulharské koblížky 2 Foto: Bulharské koblížky; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama