Buchtičky se šodó

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Buchtičky se šodó Foto:
Buchtičky se šodó
Foto: Gurmet

Tuto dobrotu představovat nemusíme. Patří k hitům školních jídelen, které byly málokdy a málokde v domácích podmínkách reprodukované. Přitom je to tak snadné! Navíc si buchtičky můžete vylepšit trochou rumu a pravou vanilkou, takže budou lepší než ve vašich vzpomínkách :)

Suroviny
Těsto:
hladká mouka 350 g + na poprášení
špetka soli
vejce 1 ks
droždí 14 g
mléko 170 ml
máslo 100 g + na vymazání pekáče
Krém:
smetana ke šlehání 170 ml
na špičku nože vydlabané vanilky
špetka soli
Dokončení:
máslo na potření buchet 1 a 1/2 lžíce
tuzemský rum 1 lžíce
máslo na smíchání s rumem 3 lžíce
Postup
1

Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a vejce, rozdrobte droždí a zalijte vlažným mlékem s rozpuštěným máslem. Zadělejte ve vláčné těsto, které se nelepí ke stěnám nádoby. Povrch lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teple vykynout, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem.

2

Z vykynutého těsta utvořte váleček o průměru asi 2cm a z něj odkrajujte stejně velké kousky. Tvořte z nich kuličky, každou zvlášť potřete rozpuštěným máslem (nebo je v něm omočte), aby se neslepily a skládejte je do tukem vymazaného pekáče.

3

Pečte je při 160 °C asi 20 minut. Horké buchtičky ještě potřete směsí másla a rumu a podávejte s krémem.

4

Na krém smíchejte smetanu s vanilkou a přiveďte ji téměř k bodu varu. Nechte vychladnout a zašlehejte do ní žloutky s cukrem. Přidejte špetku soli a vařte mírným varem a za stálého šlehání, až krém zhoustne. Odstavte a za občasného promíchání nechte trochu zchladnout.

Gurmet - říjen 2013Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Na 100 stránkách říjnového čísla Gurmetu najdete kromě snadných a rychlých jídel na každý všední den v týdnu také recepty na báječné masové pečínky, které proslavily českou kuchyni.

Ochutnat můžete i speciality z jižních Čech, včetně candáta s kulajdou. Přípravou této lahůdky Vás krok za krokem provede šéfkuchař pražského hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift. Naučíte se také skvělé sladkosti a s dětmi můžete upéct brambory ve žhavém popelu.

A protože právě rostou houby, poradíme Vám, jak je lahodně zužitkovat v kuchyni. Za dobrým jídlem do ciziny tentokrát pojedeme k našim sousedům – na Slovensko. Myslíte si, že kořenová zelenina patří jen do polévky? Naše recepty Vám dají návod, jak si na ní pochutnat také jinak.

Objednejte si půlroční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 150 Kč ! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama