Bůček v jablečném moštu

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Bůček v jablečném moštu  Foto:
Bůček v jablečném moštu
Foto: Gurmet

Nenechte se odradit delší dobou přípravy (je ale snadná a bude vás bavit) a zkuste tuto lahodnou obměnu klasického vepřo knedlo zela. Nakyslý jablečný mošt posune chuť masa a poté i omáčky do nové, ještě lahodnější dimenze a dlouze vařené maso je báječně šťavnaté!

Suroviny
Maso:
vepřový bok bez kosti a s kůží 1 kg
kyselejší jablečný mošt 1 l
hovězí vývar 500 ml
sůl
Knedlíky:
uvařené brambory 500 g
husí sádlo 60 g
sůl
Zelí:
čerstvé zelí 500 g
husí sádlo 2 lžíce
bílé víno 50 ml
trocha vinného octa
sůl
kmín
Postup
1

Maso osolte a zprudka nasucho na pánvi opečte. Pak ho zalijte moštem a hovězím vývarem, aby bylo celé ponořené. Na mírném ohni vařte doměkka (nespěchejte, trvá to asi dvě hodiny).

2

Měkké maso vyjměte, zatižte, aby z něj vyteklo co nejvíc tuku (položte na talíř, na něj dejte další talíř a pak třeba hrnec s vodou) a takto nechte vystydnout. Vývar vařte dál, až se tekutina zredukuje z původního objemu na asi 300 ml a mírně zhoustne.

3

Vychladlé brambory najemno nastrouhejte. V míse k nim přidejte žloutky, mouku a špetku soli a vypracujte je na hladké těsto. Z něj tvarujte kuličky o něco menší než pingpongové míčky a ty pak vařte 10 až 15 minut v osolené vodě s trochou sádla. Poté je děrovanou naběračkou vyjměte a nechte okapat.

4

Na rozehřátém sádle osmažte najemno nakrájené zelí. Zastříkněte ho vínem a octem, posypte kmínem a asi 10 minut duste (má zůstat křupavé). Nakonec podle chuti dosolte.

5

Vychladlé maso nakrájejte na kostky (nebo na plátky), kůži nařízněte a jednotlivé porce zprudka opečte na grilovací pánvi. Podávejte se zelím, s knedlíčky a zredukovanou omáčkou z moštu a vývaru.

6

Prima tip: Jídlo můžete také podávat ozdobené cibulkou (pokrájenou na kolečka, obalenou v hladké mouce a zprudka dozlatova osmaženou na sádle) nebo s jablečnými křížalami.

Bůček v jablečném moštu  Foto: Gurmet

Bůček v jablečném moštu , Foto: Gurmet

Časopis Gurmet – Vaše škola vaření!

Gurmet - září 2013Zářijový Gurmet přináší krásné recepty na zužitkování podzimní úrody, ať už jsou to hrušky nebo ostružiny, reportáž z moštování jablek včetně skvělého receptu, v němž využijete čerstvý mošt, i nápady, jak zapojit děti do přípravy lehké pomazánky, kterou doprovází i návod na výrobu bezvadného obalu na svačinu.

Perfektní domácí rajčata můžete zkusit v řadě zajímavých jídel, za regionální kuchyní se podíváte na rázovité Valašsko i do stejně osobitého Jižního Tyrolska. Najdete tu řadu tipů, kam zajít na jídlo nebo co si pořídit do kuchyňské knihovničky, oblíbené recepty na každý všední den i na elegantní nedělní oběd.

Přípravou dvou jídel vás provedou profesionálové - Lukáš Hlaváček z michelinského Alcronu vaří klasické telecí ragú s knedlíkem, Tomáš Kalina z novátorské restaurace Noodles exotickou thajskou specialitu. Redakce si popovídala také s hostujícím australským šéfkuchařem Shannonem Bennettem. Půvabný "recept s příběhem" na pikantní kuřátko přidala i Halina Pawlowská.

Zářijový Gurmet je opět od první do poslední stránky plný skvělých receptů, nápadů, tipů a krásných fotek!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet jen za 299 Kč a získejte krásný dárek ZDARMA! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama