Brokolicovo-špenátová polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Brokolicovo-špenátová polévka Foto:
Brokolicovo-špenátová polévka
Foto: Kublanka.cz

Jelikož je brokolice stále v některých kruzích nepopulární zelenina, chtěli jsme připomenout všechny její kladné vlastnosti. Není jich málo, ba naopak, zasloužila by si dokonce vlastní knihu. My však považujeme za nejdůležitější vysoký obsah hořčíku, který má velmi pozitivní vliv na nervový systém.

Většina rodičů jistě chápe, proč je to pro nás tak zásadní informace, a pro ty ostatní máme takový malý pokus, či trénink. Postavte kámen uprostřed neuklizené místnosti a zkuste ho donutit slovem, ať si uklidí svůj pokoj. Myslím, že brzo budete fanoušci brokolice jako my.

Článek

Nejlepší recepty na krémové polévky Foto:

20 receptů pro milovníky krémových polévek

Krémové polévky jsou velmi oblíbené. Jejich hladivá struktura je zvláště v zimě vyloženě příjemná. Krémovou polévku lze připravit z mnoha druhů zeleniny nebo luštěnin, a...
Suroviny
brokolice 500 g
baby špenát 100 g
cibule, nakrájená najemno 1 ks
česnek, nakrájený na plátky 2 stroužky
větší brambora typu C, oloupaná a nakrájená na kostičky 1 ks
olivový olej 2 + 2 lžíce
kuřecí nebo zeleninový vývar 500 ml
den starý bílý chleba 4 plátky
najemno nasekaná pažitka 1 lžíce
citron 1/2 ks
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C.

2

Brokolici rozdělte na jednotlivé růžičky, košťál oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve středně velkém hrnci rozpalte na mírném ohni 2 lžíce olivového oleje, přidejte najemno nakrájenou cibuli, plátky česneku, jemně osolte a nechte za stálého míchání zesklovatět.

3

Podlijte vývarem, přidejte na kostičky nakrájenou bramboru, košťál a 2/3 růžiček brokolice. Za občasného míchání nechte vařit na mírném ohni do změknutí. Na závěr přidejte čerstvý špenát, který nechte pouze zavadnout.

4

Mezitím zbylé růžičky brokolice promíchejte s 1 lžíci olivového oleje, osolte, opepřete, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do předehřáté trouby. Chléb zbavte kůrky, natrhejte ho na menší kousky, promíchejte s 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a po 10 minutách ho přidejte k brokolici. Pečte dokřupava a dozlatova (5–10 minut).

5

Hotovou polévku rozmixujte dohladka, dochuťte solí, pepřem, několika kapkami citronové šťávy a ihned podávejte s růžičkami pečené brokolice, křupavými krutony a najemno nasekanou pažitkou.

Kublanka vaří doma

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Kublanka medailonek Foto: Kublanka vaří doma, Foto: Copyright © 2017 Euromedia Group, a.s. a Yuliya Navitskaya

Videa

reklama

reklama