Brokolicové zapékanky s rajčaty

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Brokolicové zapékanky s rajčaty  Foto:
Brokolicové zapékanky s rajčaty
Foto: Petr Klíma

Zapékanky můžete znát z Polska jako obrovské v oleji osmažené placky, takový lokální fastfood. Tenhle recept využívá celozrnné pečivo s pomazánkou z brokolice a kešu oříšků, což je výživově mnohem lepší. Oceníte i příjemnou oříškovou chuť.

Článek

Pohanková "ďábelská" topinka Foto:

22 receptů na křupavé topinky, bruschetty či tousty

Starší chléb a bagety se snad v každé světové kuchyni zpracovávají a mnohdy je výsledek neskutečně dobrý. Připravte si doma nápadité topinky nebo tousty, které můžete...
Suroviny
cibule 1 ks
olivový olej 3 lžíce
růžičky brokolice 200 g
kešu ořechy (mohou být i předem namočené) 100 g
česnek 2 stroužky
lahůdkové droždí 1 lžička
sušené oregano 1 lžička
čerstvé bylinky (např. bazalka, oregano...) 1 hrst
rajčata 3 ks
sušené chilli vločky podle chuti
mořská sůl
pečivo (celozrnné rohlíky, bagetky nebo housky)
Postup
1

Cibuli nakrájejte najemno, osmažte v hrnci na oleji dorůžova a zalijte 300 ml vody, vložte očištěnou a nahrubo pokrájenou brokolici. Přiveďte k varu a vařte zhruba 3 minuty a odstavte.

2

Vsypte kešu, česnek, sůl, droždí, oregano a rozmixujte tyčovým mixérem. Nechte vychladnout. Vsypte najemno nasekanou bazalku nebo jiné čerstvé bylinky.

3

Pečivo nakrájejte, namažte brokolicovou směsí, posypte drcenými chilli lupínky a poklaďte plátky rajčat, která můžete potřít olejem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C zhruba 15–20 minut. Posypte čerstvými bylinkami a podávejte.

PRIMA TIP: Namočíte-li kešu 1–2 hodiny předem do vody, budou ořechy měkčí a lépe se budou zpracovávat. Docílíte tak i celkově jemnější chuti.

Brokolicové zapékanky s rajčaty  Foto: Brokolicové zapékanky s rajčaty , Foto: Petr Klíma

Zeleninová kuchařka Foto:

Seznamte se: PETR KLÍMA

Osm let pracuje jako šéfkuchař dejvické restaurace Country Life, ve které vaří hlavně z farmářské zeleniny. Kromě kvality potravin dbá na jejich čerstvost, ale také lokálnost.

Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách po Novém Zélandu, krátké stáži ve Francii a především na britských ostrovech, kde strávil 5 let.

Vymyslel stovky zdravých receptů bez masa a plných zajímavých superpotravin, které můžete ochutnat v restauraci nebo je vyzkoušet díky jeho Zeleninové kuchařce nebo blogu www.greenwayfood.cz, kam většinu jídel i sám fotí.

Kuchařku vydalo nakladatelství Smart Press.

 

 

Dalsí skvělé tipy, co podniknout s nákupem z farmářského trhu, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...

Videa

reklama

reklama