Brokolice a houby s karamelizovaným tofu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Brokolice a houby s karamelizovaným tofu Foto:
Brokolice a houby s karamelizovaným tofu
Foto: isifa.com

Čerstvě připravené houby jsou zdravé a chutné. Vyzkoušejte neobvyklý recept, který potěší i vegany. Nevšední chuť a blesková příprava ve woku jsou zárukou, že budete spokojeni.

Houby nejsou jen skvělý doplněk každého jídla, ale jsou také velmi zdravé. To je známo asi většině lidí, ale věděli jste, že houby neobsahují takřka žádný tuk, kilojouly nebo cholesterol? Že jsou bohaté na mnoho vitaminů, minerálů a jejich nutriční hodnota je ideální pro vyváženou a zdravou výživu?

Houby obsahují jednu z nejvyšších hladin kyseliny listové a selenu. Význam kyseliny listové je dobře známý těhotným ženám, a to nejen pro její důležitost jako takové. V kombinaci s vitaminem B12 je totiž také velmi účinná proti chudokrevnosti. Selen je nejvíce důležitý v kombinaci s antioxidanty, které chrání tělo proti volným radikálům. Jeho nejdůležitější funkcí v těle je fungování imunitního systému a štítné žlázy – to je další důvod, proč hodit hrst hub do každého jídla, které připravujete. A až dojdou ty lesní, klidně použijte žampiony nebo hlívu z obchodu.

Suroviny
na tofu:
tvrdé tofu 500 g
olej z burských oříšků 30 ml
hnědý cukr 50 g
na směs:
olej z burských oříšků 40 ml
česnek 2 stroužky
čertstvý zázvor 5 g
čerstvá brokolice 250 g
houby (použijte lesní směs nebo žampiony) 250 g
rýžovo-vinný ocet 15 ml
hnědý cukr 15 g
voda nebo zeleninový vývar 125 ml
červená paprika, nařezaná na dlouhé tlusté plátky 1 ks
nasekaná jarní cibulka 1 ks
Postup
1

Karamelizované tofu: Tofu slijte, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte je na kousky velikosti sousta. Ve woku rozpalte olej a tofu v něm restujte, dokud nebude do zlatohněda. Trochu ho posolte. Tofu vyndejte z woku a osušte papírovou utěrkou. V malé misce smíchejte sójovou omáčku s hnědým cukrem a nalijte do woku. Snižte teplotu, přidejte tofu a za stálého míchání nechte asi 2 minuty probublávat. Přilijte asi 30–45 ml vody a nechte opět probublávat, dokud se většina tekutiny neodpaří a zůstane jenom hustý sirup. V sirupu nechte tofu vychladnout. Potom ho vyndejte z woku a nechte stranou.

2

Rozpalte ve woku olej a pečte v něm asi 1 minutu nadrcený česnek a najemno nasekaný nebo nastrouhaný zázvor. Přidejte růžičky brokolice a pokrájené houby a pečte další 2 minuty. Přidejte všechny další ingredience kromě tofu a cibulky a pečte vše, dokud nebude zelenina měkká. Přidejte tofu a společně restujte, dokud se vše neprohřeje. Ozdobte cibulkou, přelijte sirupem a podávejte.

Brokolice a houby s karamelizovaným tofu Foto: isifa.com

Brokolice a houby s karamelizovaným tofu. Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama