Bretaňská cibulová polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Bretaňská cibulová polévka Foto:
Bretaňská cibulová polévka
Foto: Michal Šajmir

Výtečná polévka z červené cibule má krémovou konzistenci a lahodnou chuť, ve které se snoubí víno, koňak a smetana se sladkostí cibule. Ideální start slavnostního zimního menu.

Suroviny
červená cibule 4 –5 ks
zeleninový vývar 1 litr
středně velká mrkev 1 ks
suché bílé víno 1,5 dl
sladká smetana 1 dl
koňak 0,5 dl
máslo 75 g
třtinový cukr 1 lžička
česnek 1 stroužek
sůl
čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

2/3 másla rozehřejte ve středně velkém kastrolu. Přidejte očištěnou a na kolečka nakrájenou mrkev a lehce orestujte. Přidejte cukr a nechte trochu zkaramelizovat. Vsypte oloupanou a na půlkolečka nakrájenou cibuli, promíchejte a nechte orestovat. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkové listy a protlačený česnek. Zalijte vínem, osolte a opepřete a vařte 20–25 minut, až bude mrkev a cibule měkká.

2

Z polévky vyjměte asi 1/3 cibule s mrkví a dejte stranou. Vyndejte bobkový list a zbylou polévku rozmixujte dohladka tyčovým mixérem. Do krémové polévky vraťte vařenou cibuli a mrkev. Dochuťte koňakem a zbylým máslem. Zjemněte smetanou a nechte společně prohřát. Podle chuti na závěr dochuťte solí a pepřem.

3

Podávejte se zapečenými sýrovými toustíky.

Videa

reklama

reklama