Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou  Foto:
Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou
Foto: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Nejdůležitější ze všeho a základ celého tohoto jídla jsou dobré a kvalitní rané brambory, čerstvé bylinky a poctivý tvaroh. Varný typ vhodný pro brambory na loupačku je "áčko".

To znamená vybrat si brambory nemoučné, vhodné a doporučené pro přípravu salátů, s hladkou slupkou a sytě žlutou nebo alespoň světle žlutou barvou. Čím menší, tím lepší.

Jana z blogu "ZÁSADNĚ ZDRAVĚ" doporučuje odrůdu keřkovský rohlíček, kterým zahání chutě na brambory „na loupačku“ v zimě, protože je to odrůda podzimní a dělají se z nich ty nejlepší vánoční bramborové saláty. V létě se shánějte po raných odrůdách jako: Kariéra, Karin, Colette nebo třeba Anabela. Tím, že budete vařit brambory ve slupce jim zachováte nejvíce zdraví prospěšných látek a přesto, že budou tepelně upravené, zůstane v nich např. kolem 52 % vitamínu C a 43 % vitamínu B2. Kromě toho asi 200 g vařených brambor obsahuje kolem 3 g vlákniny, což je desetina doporučené denní dávky. ;)

Suroviny
brambory 500 g
celý kmín 1/2 lžičky
měkký tvaroh 150 g
voda 120 ml
ovčí sýr feta 80 g
meduňka lékařská 1 hrst
hladkolistá petrželka 1 hrst
čerstvé oregano 1 hrst
jarní cibulka, nakrájená 1 hrst
kozí máslo 40 g
sůl 1 a 1/2 lžičky
Postup
1

Brambory omyjte a dejte do studené vody s kmínem a jednou lžičkou soli. Přiveďte brambory k varu, jakmile začnou bublat, stáhněte teplotu a vařte je 20–30 minut (podle velikosti).

2

Mezitím, co se brambory vaří, omyjte bylinky a nasekejte je nadrobno. Nakrájejte jarní cibulku na jemná kolečka.

3

Měkký tvaroh vyklopte z vaničky do misky, přilijte vodu a rozmíchejte. Přidejte do něj větší části bylinek a cibulky a dobře promíchejte. Fetu rukama rozdrobte do tvarohové směsi (trošku si schovejte na posypání na závěr bokem) a znovu promíchejte.

4

Až se brambory dovaří, slijte je (max. po 30 min.), vezměte vidličku, napíchněte a nožíkem oloupejte. Vracejte je do horkého hrnce a přiklopte pokličkou, ať zbytečně nestydnou.

5

Na plotýnce, kterou máte od brambor ještě teplou, nebo na velmi mírném ohni nechte roztát v rendlíčku kozí máslo.

6

Brambory dejte do hlubokého talíře, polijte bylinkovým přelivem s fetou, zakápněte kozím máslem a posypte zbytkem sýra a bylinek. Nejlepší jsou ještě s hrnečkem kefíru nebo podmáslí.

PRIMA TIP OD JANY: Ráda používám jiné než kravské suroviny, protože mně osobně nedělají moc dobře (jsem po nich nafouklá jak pátrací balón, když nejsou zakysané). Pokud vám ale „koza“ ani „ovce“ nevyhovuje a "kráva" vám nevadí, vyměňte fetu za tvrdý tvaroh a kozí máslo za ghí nebo klasické máslo z kravského mléka.

Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou  Foto: Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou , Foto: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Kdo je ta nutriční gastronomka ze "ZÁSADNĚ ZDRAVĚ"?

ZÁSADNĚ ZDRAVĚ Foto:

Jmenuju se Jana a svoje povolání jsem si vymyslela. Jsem výživářka, kuchařka a cestovatelka, takže něco jako šampón 3v1, akorát s tím rozdílem, že propojení nutričního poradenství, gastronomie a cestování vážně skvěle funguje. Moje práce je můj život a splněný sen.

Svým projektem se snažím lidi inspirovat ke zdravému životnímu stylu bez dogmat a demagogie, které tak trochu cloumají všemi výživovými trendy i světem kolem nás. U mě na webu www.zasadnezdrave.cz najdete lákavé exotické a domácí recepty, kulinářské tipy a triky, deníky z mých cest, i objektivní články o výživě, které apelují na zdravý selský rozum každého z nás.

Vyzkoušejte i další skvělé recepty z brambor:

Článek

Brambory v hlavní roli Foto:

16x brambory v hlavní roli

Brambory jsou jednou ze základních surovin české kuchyně a není divu. Mají až neskutečně široké využití. Používají se jako příloha, ale i jako hlavní surovina. Hodí se do...

Uložit

Videa

reklama

reklama