Bramborový závin s uzeným a červeným zelím

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Bramborový závin s uzeným a červeným zelím  Foto:
Bramborový závin s uzeným a červeným zelím
Foto: Alena Hrbková

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem mají v české kuchyni své místo jisté. Zkuste je tentokrát připravit podle prvorepublikového receptu – jako efektní závin. A vynikajicí teplý salát z červeného zelí k tomu!

Suroviny
Závin:
brambory uvařené ve slupce den předem 400 g
sůl
vejce 2 ks
máslo 1 lžíce
strouhanka 2 lžíce
vařené uzené maso 200 g
máslo na potření ubrousku + na pomaštění těsta
cibule 1 ks
sádlo 1 lžíce
Salát:
červené zelí 600 g
máslo nebo olej 40 g
trocha drceného kmínu
sůl
voda nebo vývar 120 ml
Nálev:
ocet 120 ml
červené víno 2 lžíce
sůl
cukr 10 g
špetka mletého zázvoru
Postup
1

Na vál si připravte mouku. Do ní prolisujte oloupané brambory, přidejte sůl, vejce a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučeném vále rozválejte vypracované těsto na tenký obdélník, který potřete rozpuštěným máslem, posypejte na másle usmaženou strouhankou a jemně sekaným nebo pomletým uzeným masem.

2

Pak zatočte jako závin, zabalte ho do vlhké, máslem potřené utěrky, na koncích pevně zavažte a dejte vařit asi na půl hodiny do slané vody. Uvařený závin opatrně vybalte z utěrky a nakrájejte nití nebo ostrým nožem na šikmé řezy. Podávejte ho nejlépe se zelným salátem a na sádle dozlatova opečenou cibulkou.

3

Na salát zelí zbavte košťálu a nakrájejte ho na jemné nudličky. V sítu je ponořte na chvíli do vroucí vody, vyjměte a nechte okapat. V kastrole rozehřejte máslo, vsypte spařené zelí, kmín a sůl a zalite vodou a duste 10 až 15 minut. Odstavte z plotny a vmíchejte směs octa s vínem, ve které jste rozmíchali sůl, cukr, pepř a zázvor.

4

Prima tip: Z téhož těsta můžete nakrájet malé obdélníčky, naplnit je uzeným masem a strouhankou, udělat taštičky, obalit je bílkem a strouhankou, osmažit je dozlatova a podávat k dušenému špenátu nebo jiné zelenině, jak doporučuje dobová kuchařka.

Bramborový závin s uzeným a červeným zelím  Foto:

Bramborový závin s uzeným a červeným zelím, foto: Alena Hrbková

Kuchařka první republiky

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Kuchařka první republiky Foto:

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Další prvorepublikové recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...
Videa

reklama

reklama