Bramborový salát s fazolovými lusky, čekankou a opečenou slaninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Bramborový salát s fazolovými lusky, čekankou a opečenou slaninou Foto:
Bramborový salát s fazolovými lusky, čekankou a opečenou slaninou
Foto: Darina Křivánková

Ideální podzimní salát, který je zčásti teplý a směle ho můžete servírovat jako hlavní jídlo – obsahuje totiž spoustu sacharidů i bílkovin a díky tomu krásně zasytí. A zaručeně si na něm pochutnáte!

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
Salát:
vejce 5 ks
malé salátové brambory 1 kg
fazolové lusky 3–4 hrsti
kvalitní prorostlá slanina 200 g
velká cibule 1 ks
bílý vinný ocet 3 lžíce
máslo 2–3 lžíce
rostlinný olej 1 lžíce
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Servírování:
čekankové puky 2 ks
polníček 2–3 hrsti
slanina 100 g
tekutý med 1 lžíce
rostlinný olej 3 lžíce
dijonská hořčice 1 lžička
vinný ocet nebo citronová šťáva 1 lžíce
Postup
1

Vejce uvařte natvrdo, vychlaďte a oloupejte. Brambory uvařte v osolené vodě. Jakmile budou téměř hotové, podle velikosti to zabere 10 až 15 minut, vodu slijte a nechte je pod pokličkou dojít. Oloupejte je hned, jak to půjde. Lusky vhoďte do vroucí vody, 30 sekund je povařte a rychle zase zchlaďte ve studené vodě. Zůstanou krásně zelené.

2

Na pánvi rozehřejte máslo a olej, přihoďte na kostičky nakrájenou slaninu a při střední teplotě ji opečte do nazlátlé barvy – zabere vám to asi 2 minuty. Přidejte jemně nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět další 3 minuty. Přilijte ocet a počkejte, až se zčásti odpaří. Díky octu se uvolní přípečky ze dna pánve. Přidejte brambory, větší překrájejte, menší nechte vcelku. Vše dobře osolte, opepřete a prohřejte. Nakonec do pánve přidejte uvařené fazolky, opatrně vše promíchejte a dochuťte solí a pepřem nebo octem.

3

Z čekanky odkrojte spodní část, listy naskládejte na podnos a přidejte také polníček. Ve středu talíře nechte volné místo, do kterého teď přistane teplá směs z pánve.

4

Z medu, oleje, hořčice a octa vymíchejte dresink a zalijte jím celý salát. Osolte ho a opepřete. Salát dozdobte překrájenými vejci a dokřupava opečenými kousky slaniny.

Bramborový salát s fazolovými lusky, čekankou a opečenou slaninou Foto: Bramborový salát s fazolovými lusky, čekankou a opečenou slaninou; foto: Darina Křivánková

Článek

Nejlepší recepty na bramborový salát Foto:

16 super receptů na bramborový salát ze všech koutů světa

Bramborový salát k českým Vánocům neodmyslitelně patří. A každá rodina má na něj svůj nezaměnitelný jedinečný recept. Z toho ovšem vyplývá, že receptů na tento salát...

Videa

reklama

reklama