Bramborový koláč s ořechovou náplní

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Bramborový koláč s ořechovou náplní  Foto:
Bramborový koláč s ořechovou náplní
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Kynuté bramborové těsto je až překvapivě kypré a vláčné. Krásně tak ladí s opulentní podzimní náplní z rozinek a ořechů.

Suroviny
Těsto:
moučné brambory 250 g
instatní droždí 1 sáček
cukr krupice 1/4 hrnku
hladká mouka 3–4 hrnky
velké vejce, lehce prošlehané 2 ks
Náplň:
pekanové ořechy 1 hrnek
přírodní krupicový cukr 1/2 hrnku
mletá skořice 1,5 lžičky
máslo 6 lžic
Poleva:
velké vejce 1 ks
voda 2 lžíce
cukr krupice 1 lžíce
Postup
1

V hrnci dejte vařit vodu. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Uvařte je doměkka. Uchovejte si asi ½ hrnku vody z vaření, brambory sceďte a nechte asi 5 minut chladnout. Pak je prolisujte do mísy a dejte stranou chladnout ještě asi na 10 minut.

2

Vodu z brambor nechte vychladnout tak, abyste do ní mohli ponořit prst. Vsypte do ní droždí a nechte ho zpěnit.

3

K bramborám vmíchejte cukr, 1 hrnek mouky a vzešlé droždí. Mísu přetáhněte fólií a nechte těsto na teplém místě asi 30 minut kynout.

4

Těsto znovu promíchejte a pak do něj zapracujte zbylou mouku, vejce a sůl. Vyklopte ho na pomoučenou plochu a důkladně prohněťte, až bude pružné a vláčné. Mouky přidávejte jenom tolik, aby se těsto nelepilo. Vytvarujte ho jako kouli, potřete trochou oleje a přikryté nechte asi hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.

5

Na náplň opražte ořechy na suché pánvi, trvá to asi 4 minuty, pak je promíchejte s rozinkami, cukrem, skořicí a rozpuštěným máslem. Plech vyložte papírem.

6

Těsto vytlučte, na lehce pomoučené ploše vyválejte na obdélník, potřete náplní, z delší strany stočte jako roládu a na plechu spojte jako kolo. Volně přikryté utěrkou nechte ještě hodinu kynout. Těsto potřete vejcem rozšlehaným s vodou, posypte cukrem a několikrát nařízněte šikmými řezy v pravidelných rozestupech.

7

Troubu předehřejte na 180 °C a mřížku umístěte do středu trouby. Vykynutý koláč pečte asi 40 minut, náplň přitom může trochu probublat zářezy. Nechte vychladnout na mřížce.

8

Prima tip: místo rozinek můžete použít sušené brusinky nebo švestky předem namočené v ovocném čaji (nebo rumu).

Bramborový koláč s ořechovou náplní  Foto:

Bramborový koláč s ořechovou náplní, foto: L.A. CREATIVE FOOD

Tento bramborový koláč je skvělý a my pro vás máme v novém čísle časopisu Prima FRESH spoustu dalších bramborových receptů:

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...
Videa

reklama

reklama