Bramborový guláš s klobásou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Bramborový guláš s klobásou  Foto:
Bramborový guláš s klobásou
Foto: archiv Schneider

Buřtguláš je česká klasika, kterou vaříme hlavně v létě na chatě, a přitom je to dokonalý zimní pokrm, který zahřeje, zasytí, potěší... Zkuste vylepšenou verzi s pečenou paprikou a kyselou okurkou. Každopádně vsaďte na kvalitní klobásku, to je základ úspěchu!

Suroviny
cibule 4 ks
česnek 6 stroužků
sádlo 3 lžíce
sladká mletá paprika 3 lžíce
vinný ocet 2 lžíce
kmín
majoránka
středně velké lojovité brambory 10 ks
upečené oloupané červené papriky 2 ks
upečená oloupaná žlutá paprika 1 ks
hovězí vývar 1 litr
papriková klobása, například Schneider 300 g
sůl
kajenský pepř
kyselé okurky 2 ks
Postup
1

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Cibuli osmažte na sádle dotmava, přidejte česnek, kmín a protlak a ještě jednou zarestujte. Stáhněte z ohně, zaprašte paprikou, zastříkněme octem a přidejte bobkový list. Zalijte vývarem. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 45 minut.

2

Vyndejte bobkový list a omáčku tyčovým mixérem rozmixujte. Přidejte oloupané, na kousky nakrájené brambory a vařte doměkka cca 20 minut.

3

Pokud má klobáska silnější střívko, oloupejte ji. Nakrájejte ji na plátky asi půl centimetru silné a zprudka opečte na kvalitním oleji. Uzeninu vyndejte na sítko a přebytečný tuk nechte odkapat. Opečenou klobásku přidejte do guláše a nechte ještě 10 minut vařit.

4

Guláš stáhněte z ohně, dochuťte solí a ostrou paprikou (kajenským pepřem). Pokud guláš není dostatečně hustý, můžete pár brambor vyjmout, rozmixovat a vzniklou kaší guláš zahustit. Pečenou loupanou papriku nakrájejte na kostičky a se stejně nakrájenou kyselou okurkou a majoránkou přidejte těsně před servírováním. Můžete dozdobit zakysanou smetanou.

Bramborový guláš s klobásou  Foto:

Bramborový guláš s klobásou, archiv Schneider

Videa

reklama

reklama