Bramborovo-petrželová španělská tortilla

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–3
Bramborovo-petrželová španělská tortilla  Foto:
Bramborovo-petrželová španělská tortilla
Foto: Kitchenette.cz

Směs brambor a vajec usmažená na pánvi je základem pro klasickou španělskou tortillu. K této kombinaci však můžete libovolně přidávat další ingredience. Markéta z food blogu Kitchenette.cz zkusila přidat kořenovou petržel a spoustu čerstvých bylinek.

„Tyto bramborové omelety jsem si moc oblíbila v andaluských tapas barech. Na tuto dovolenou mám vůbec krásné vzpomínky a nejen gurmánské :) Musíme se tam zase někdy vrátit…

Víkendovou snídani vytrhnou ze stereotypu a hodí se i jako předkrm nebo jednohubky. Dětem moc chutnají.

Vždy si s nimi můžete i pohrát a přidat nějaký sýr, zeleninu či bylinku. Já jsem je tentokrát servírovala s ricottou, protože k nim mám ráda něco svěžího, ale tradiční způsob servírování to není.“

Markéta Pavleje

Suroviny
malá cibule, nakrájená na malé kostičky 1 ks
brambory, na střední kostičky 2 ks
střední petržel, na střední kostičky 1 ks
vejce 4 ks
velká hrst nasekaných špenátových listů
nasekaná pažitka (můžete nahradit petrželkou, libečkem...) 2 lžíce
mořská sůl
Postup
1

Ve střední pánvi rozehřejte přibližně 4 lžíce olivového oleje, přidejte cibulku a pomalu smažte doměkka. Přidejte brambory, petržel, špetku soli a na středním žáru smažte. Po dvou minutách stáhněte výkon na minimum a dalších přibližně 15 minut nechte brambory pomalu marinovat a měknout v oleji. Důležité je, aby se nesmažily, ale spíš vařily a krásně změkly. Na závěr brambory s petrželí trochu pomačkejte vidličkou a ujistěte se, že jsou opravdu uvnitř hotové.

2

Ve střední misce vidličkou rozšlehejte vejce s další špetkou soli. Přidejte kopřivy, pažitku a bramborovou směs. Pokud je stále horká, vůbec to nevadí, protože se vejce trochu srazí a to potřebujeme. Pokud není, taky nevadí...

3

Pánev znovu rozehřejte na střední výkon, lehce potřete olejem a vlijte celou směs. Ve středu lehce promíchávejte. Jakmile se vajíčka začínají chovat jako “míchaná”, přestaňte míchat. To děláme proto, aby se zásadně neoddělovala část vaječná od bramborové, potřebujeme, aby vejce zpevnila svou strukturu a obklopovala brambory s petrželí.

4

Pomocí ploché vařečky kraje zasuňte a upravte. Smažte ještě 2 minuty, nebo jak je máte rádi, někdo preferuje syrovější verzi. Otočte pomocí talířku a dokončete z druhé stany smažení. Pokud využijete na smažení lívanečník jako já, otáčení půjde hladce i bez talířku.

Bramborovo-petrželová španělská tortilla  Foto: Kitchenette.cz

Bramborovo-petrželová španělská tortilla. Foto: Kitchenette.cz

Objevte nový food blog!

Markéta PavlejeKitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

 

Videa

reklama

reklama