Bramborové špalíčky se zelím a uzeným masem

Doba přípravy:
Bramborové špalíčky se zelím a uzeným masem Foto:
Bramborové špalíčky se zelím a uzeným masem
Foto: Češka z Česka

Bramborové těsto má mnoho variant a pro českou kuchyni je typické. Upravuje se dokonce i na sladký způsob. Pro českou kuchyni je také typické zelí a vepřové uzené maso. V této kombinaci se připravují jak knedlíky uzeným masem plněné, tak v podobě špalíčků.

Článek

15 výborných receptů s uzeným masem Foto:

15 výborných receptů s uzeným masem

Uzení se pro uchovávání masa používalo už odpradávna. Dříve to byla nutnost, protože nebyly možnosti chlazení či mrazení, dnes uzené maso používáme především pro jeho...
Suroviny
brambory 800 g
šťastné vejce 1 ks
sůl
Zelí:
bílé zelí 1 hlávka (cca 1 kg)
máslo 2 lžíce
cibule 2 ks
sůl, cukr, ocet
Postup
1

Předem uvařte ve slupce brambory a nechte je vystydnout.

2

Brambory oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte, přidejte vejce a trochu soli.

3

Rukama zpracujte těsto. Pokud je řídké, přidejte mouku nebo krupičku. Důležité je postupovat rychle, aby těsto neřídlo.

4

Zpracované těsto rozdělte na několik částí a vyválejte z něj podlouhlé válečky. Ostrým nožem nakrájejte stejnoměrné špalíčky.

5

Špalíčky vkládejte do osolené vroucí vody, opatrně promíchejte a až vyplavou na hladinu, vyberte je z vody děrovanou naběračkou.

6

Vrchní poškozené nebo zavadlé listy zelí vyhoďte, omyjte a rozčtvrťte hlávku. Vyřízněte košťál a zelí nakrájejte na tenké nudličky. Dejte je do mísy, přidejte lžičku soli, promíchejte a lehce promačkejte. Ve větším kastrolu na másle osmahněte cibuli. K lehce osmahnuté cibuli přidejte zelí, kmín a pod pokličkou duste 15–20 min (podle potřeby podlévejte vodou a promíchejte). Dle chuti podušené zeli oslaďte, osolte nebo přidejte ocet a ještě chvilku povařte.

7

Špalíčky promíchejte se zelím a na kostičky nakrájeným a osmaženým uzeným masem.

8

Pro zvýraznění chuti můžete přidat osmahnutou cibulku.

Češka z Česka vaří pro Čechy, Moravu i Slezsko

Češka z Česka Foto:

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska_blog

Videa

reklama

reklama